Privreda
0

Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH

SRNA
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u martu bilježi pad za 0,5 posto u poređenju sa februarom, te rast za 0,4 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 16,4, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 4,7 posto, energije za dva posto, intermedijarnih proizvoda manja za 1,5 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto.

U martu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 10 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto, energije za jedan posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, ostala je na istom nivou, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 5,2 posto.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010. desezonirana industrijska proizvodnja u martu, u poređenju sa februarom bilježi pad u području proizvodnje i snabdijevanju električnom energijom za 2,2 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,2 posto, te u području vađenja ruda i kamena za 0,8 posto.

U martu ove, u odnosu na mart prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u prerađivačkoj industriji za dva posto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom za 0,9 posto, a u vađenju ruda i kamena pad za 4,8 posto.