Privreda
0

VTKBIH povjereni agencijski poslovi promocije izvoza

FENA
Vijeće ministra BiH prepoznalo je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) ozbiljnog partnera koji ima mogućnosti otvoriti puteve bh. privrednicima prema već poznatim i novim tržištima, saopćeno je u petak iz VTK-a BiH.

Kako je poznato, Vijeće ministra je svojom odlukom na sjednici u četvrtak povjerilo ovoj komori obavljanje agencijskih poslova promocije izvoza roba i usluga iz BiH.

Komora nastavlja razvijati svoje usluge izvozno orijentiranim kompanijama, na način da pronalazi i povezuje ih sa stranim kupcima njihovih roba, redovno ih obavještava o uslovima i pristupima tržištima pojedinih zemalja ili grupa zemalja, međunarodnim tenderima i javnim pozivima, uključujući i projekte koje finansiraju međunarodne financijske institucije.

Vanjskotrgovinska komora BiH nastavlja i sa organizovanjem obuka izvoznika, u odnosu na nove tehnike poslovanja u međunarodnoj trgovini, komunikaciju sa međunarodnim finansijskim organizacijama i institucijama, nova dostignuća i oblike poslovanja, kao i sa organiziranjem privrednih delegacija i trgovinskih misija, zajedničkih učestvovanja i prezentacije članica na međunarodnim sajmovima i izložbama.

Za prve partnere Vanjskotrgovinske komore BiH u ovoj važnoj misiji Vijeće ministara BiH imenovalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Izvozno vijeće BiH koje će biti posrednik u ovoj komunikaciji.

Razlozi za donošenje ove odluke su, prije svega, visok vanjskotrgovinski deficit i ponuda konkretne pomoći u cilju povećanja izvoza od Evropske komisije, koja je kao preduslov početka implementacije programa EU CARDS tražila da se imenuje institucija koja će obavljati poslove promocije izvoza i predložila upravo Vanjskotrgovinsku komoru BiH.