Privreda
26

VTK BiH: Aktuelne političke teme mogu imati nesagledive posljedice za privredu BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Aktuelne političke teme koje vidimo svaki dan u medijima mogu ostaviti nesagledive posljedice za privredu BiH i ukoliko ove teme budu dominirale i u narednim mjesecima mogu dovesti do pada izvoza i obima investicija, tvrde u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH).

"Ako ove teme u narednih mjesec-dva budu ovakvog intenziteta, sigurno će doći do smanjenja investicija u BiH, pada njenog izvoza, što šteti zemlji, a posljedice će biti nesagledive", rekao je novinarima u Sarajevu potpredsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić, ali nije precizirao na koje teme misli.

On smatra da je dobro što evropski i svjetski mediji ne bave retorikom u BiH jer je EU najveći spoljnotrgovinski partner BiH, što znači da bi najveća šteta po BiH bila iz Unije.

Egrlić je podsjetio da je BiH do sada imala blagi rast izvoza, što je ohrabrujući podatak.

Osim toga, na pres konferenciji bilo je riječi i o HACCP-u.

HACCP je standard koji su obavezni da primijene svi proizvođači prehrambenih proizvoda koji namjeravaju da plasiraju proizvode na tržište Bosne i Hercegovine i Evropske unije i koji garantuje da ćemo imati zdravu hranu izjavio je danas potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Ahmet Egrlić.

U VTKBiH održan je seminar o temi „HACCP- Sigurnost hrane kao ulaznica na EU tržište“ koji je okupio proizvođače prehrambenih proizvoda, privredne subjekte iz područja ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma, proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, te druge koji su uključeni u prehrambeni sektor.

Egrlić je dodao da HACCP standard podrazumijeva ukupan ciklus proizvodnje od uzgoja, pakovanja, skladištenja do prodaje. Dakle, od uzgoja do kupca proizvod mora biti u procesu standardizacije. HACCP, kako je napomenuo, jedan je od najvažnijih standarda i bez njega neće biti moguće plasirati proizvode na domaće i inostrano tržište.

  • Stoga je bitno da BiH ima značajan broj kompanija koje posjeduju HACCP certifikat. To je važna tema i moramo stalnim radom doprinositi da što više kompanija uvede taj standard. Mi smo na pola puta i još puno kompanija nije svjesno šta znači HACCP, te kako ovaj i drugi standardi mogu doprinijeti plasmanu njihovih proizvoda. Zato danas i govorimo o toj temi, odnosno značaju uvođenja HACCP standarda – dodao je Egrlić.

Naveo je da ima dosta kompanija u BiH koje su uvele taj standard i svoje kvalitetne proizvode plasiraju na domaćem i inostranom tržištu. Taj trend, naglasio je, treba nastaviti i u tom smislu sve institucije u BiH , od akademske zajednice, institucija vlasti do obrazovnih institucija, trebaju raditi na povećanju svijesti i značaja tog standarda.

Kada je riječ generalno o izvozu Egrlić je kazao da treba uzeti u obzir poticajnu politiku, kao i opći okvir za proizvodnju i izvoz, te da ohrabruje da sada imamo blagi rast izvoza.

-Aktuelne političke teme koje vidimo svaki dan u medijima mogu ostaviti nesagledive posljedice za privredu BiH i ukoliko ove teme budu dominirale i u narednim mjesecima mogu dovesti do pada izvoza i obima investicija - kazao je Egrlić.

Predstavnik Instituta za certificiranje sistema (ICS) Nedim Čaušević je kazao da smo u zadnje vrijeme suočeni sa situacijom da sve više imamo problema prilikom izvoza naših proizvoda.

  • Najnoviji slučaj je izvoz poljoprivrednih proizvoda za Rusiju, prije toga smo imali problem s izvozom mesa u Tursku i izvozom mlijeka u Evropsku uniju. S tim u vezi ICS i VTKBiH su odlučili da pokrenu niz edukacijskih radionica koji imaju za cilj da pomognu našim privrednicima, da zapravo pojednostavimo te procedure koje su bitne kada želimo na jedno takvo tržište. U suštini, Zakon o bezbjednosti hrane i evropske direktive su nas uslovile da moramo poštovati pravila i standarde, a prije svega standarde koji se odnose na bezbjednost hrane - dodao je Čaušević.