Privreda
7

Vlada FBiH dala saglasnost na prodaju dionica "Petrolinvesta"

FENA
Zgrada Vlade FBiH
Zgrada Vlade FBiH
Federalna vlada dala je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora privrednog društva “Energoinvest” d.d. Sarajevo o prodaji dionica preduzeća “Petrolinvest” d.d. Sarajevo kroz postupak male privatizacije.

Za provođenje ove odluke zaduženi su Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine i privredno društvo "Energoinvest” d.d. Sarajevo, svako iz svoje nadležnosti.

Nadzorni odbor "Energoinvesta” donio je odluku o prodaji dionica “Petrolinvesta” 26. februara ove godine. Inače, “Petrolinvest” d.d. Sarajevo je otvoreno dioničko društvo sa osnovnim/upisanim kapitalom 6.532.000 KM, a “Energoinvest” d.d. Sarajevo je vlasnik kapitala u iznosu od 3.436.000 KM ili 52,6026 posto.

Zbog posijedica uzrokovanih stanjem u Libiji i Iraku, te nemogućnosti naplate dospjelih potraživanja preduzeća, “Energoinvest,” d.d. Sarajevo je, u sklopu mjera za prevazilaženje nastale situacije, predložio prodaju dionica “Petrolinvesta”.

Sredstva ostvarena na taj način bit će korištena za realizaciju tekućeg poslovanja (izmirenje obaveza za hipoteke i drugo) u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH od 30.12.2013. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.