Privreda
74

VKBI: Otvaranje novih radnih mjesta ostvarit ćemo kupovinom bh. proizvoda

Klix.ba
Kao znak podrške usmjeren ka 25 bosanskohercegovačkih kompanija udruženih u kampanji za afirmaciju domaćih proizvoda "Upalimo svjetlo u BiH“, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas je organizovalo tribinu za podršku kampanji u kojoj su učestvovale četiri nevladine organizacije.

Pored Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, podršku domaćim proizvođačima dali su Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99.

"Umjesto etno-nacionalizma koji nas međusobno svađa, danas smo se okupili da bismo afirmisali određeni ekonomski nacionalizam,“ pojasnio je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca rekao je da je kampanja od opšteg građanskog interesa i da je Vijeće podržava sa željom da akcija ne bude kratkotrajna, nego da kupovina domaćih proizvoda postane jedan od prioriteta građana BiH, a Miladin Vidaković, predsjednik Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost, je pozvao sve da se okrenu našim proizvođačima, a time i našim građanima.

"Trebamo razbiti stereotipe da je strano bolje. Mi imamo kvalitetne stvari i kvalitetne ideje i ako sami sebe ne budemo poštovali, kako će nas drugi poštovati?", istakao je Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća.

Kampanja "Upalimo svjetlo u BiH“ poziv je građanima da daju šansu domaćim proizvodima. Prema dostupnim proračunima, za otvaranje jednog radnog mjesta potrebno je 20.000 KM.

Ukoliko građani zamijene samo jedan uvezeni proizvod u vrijednosti od 2 KM domaćim,otvara se mogućnost razvoja domaćih kompanija i otvaranja novih radnih mjesta na dnevnoj osnovi.