Privreda
39

ViK, GRAS, ZOI '84 i Studentski centar duguju 10,3 miliona KM za električnu energiju

FENA
KJKP GRAS Sarajevo, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo, JU Studentski centar Sarajevo i ZOI '84 Sarajevo, Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH za isporučenu električnu energiju duguju 10.304.350,64 KM.

Kako je saopćeno iz Elektroprivrede BiH, preduzeće "Vodovod i kanalizacija" za period decembar 2012. - juli 2013.godine duguje 6,6 miliona KM, a prosječna mjesečna faktura iznosi oko 800.000 KM.

Ukupan dug za period maj 2012. - juli 2013. godine preduzeća GRAS iznosi 3,3 miliona KM, a prosječna mjesečna faktura je oko 220.000 KM.

JU Studentski centar Sarajevo za period novembar 2012. - juli 2013. duguje 217.517,24 KM, a prosječna mjesečna faktura iznosi oko 22.000 KM.

Ukupan dug ZOI 84 Sarajevo za isporučenu električnu energiju iznosi 206.030,59 KM. Dug čine fakture, dio februarske fakture 2013. - jula 2013.god, a prosječna mjesečna faktura iznosi 37.000 KM.

S obzirom na to da se oba javna kantonalna komunalna preduzeća i obje javne ustanove nalaze u teškoj finansijskoj situaciji i da bi isključenjem električne energije bili dovedeni u još teži položaj, JP EPBiH, Podružnica "Elektrodistribucija" Sarajevo je nekoliko puta prolongirala obustavu isporuke električne energije, kao i rokove za izmirenje dospjelih obaveza.

Radi izmirenja cjelokupnog duga za isporučenu električnu energiju, a u skladu s poslovnom politikom snabdijevanja električnom energijom, dužnicima je ponuđena mogućnost plaćanja duga na rate uz obostrano potpisivanje ugovora o reprogramu duga i sporazuma o plaćanju duga na rate.

Kako sve poduzete aktivnosti nisu dale očekivane rezultate, u aprilu 2013. je izvršena obustava isporuke električne energije na mjernim mjestima na kojima, obustava nije ugrozila osnovnu djelatnost vodosnabdijevanja i ispitivanja kvalitete vode za piće, kao i normalno odvijanje gradskog, tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

I pored svih mjera, potraživanja za isporučenu električnu energiju su enormno visoka i imaju stalnu tendeciju rasta, rečeno je u saopćenju iz Elektroprivrede.

Iz Elektroprivrede BiH najavljuju da će u augustu 2013. ponovo biti predložena dinamika izmirenja obaveza, obostranim potpisivanjem ugovora o reprogramu duga.

Ukoliko dogovor u predloženom roku ne bude ispoštovan, JP Elektroprivreda BiH će zbog zakonske obaveze i odgovornosti preduzeti sve zakonom propisane mjere radi osiguranja i naplate dospjelih novčanih potraživanja i izvršiti obustavu isporuke električne energije na svim mjernim mjestima na koja se dug odnosi.

JP EPBiH svakodnevno trpi štetu zbog nemogućnosti naplate duga za isporučenu električnu energiju, a što na kraju može dovesti do smanjenja sredstva za kapitalna ulaganja u proizvodne objekte JP EPBiH uključujući i rudnike, upozoreno je u saopćenju Službe za komunikacije JP EPBiH.