Privreda
107

Veliki interes za učestvovanje u izgradnji HE Vranduk

Piše: Am. Dž.
(Foto: JP EPBIH)
Zbog velikog interesovanja kompanija, Elektroprivreda BiH je produžila rok za dostavu aplikacija za izgradnju HE Vranduk, saopšteno je iz ove kompanije.

Prvobitni rok za dostavu aplikacija bio je 17.april 2014. godine. Rok je sada produžen do 29. aprila 2014. godine.

Do sada je 39 kompanija otkupilo pretkvalifikacionu dokumentaciju za ovaj projekat.

Nakon okončanja roka, izvršiće se evaluacija pristiglih aplikacija, a aplikanti koji se pretkvalifikuju, u maju tekuće godine dobiće zahtjev za dostavu ponuda.

Projekat HE Vranduk se finansira iz vlastitih i sredstava međunarodnih finansijskih institucija. Ukupna vrijednost HE Vranduk je 127 miliona KM. Pripremni i istražni radovi za izradu glavnog projekta HE Vranduk su u toku.

"HE Vranduk je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom. Izgradnja hidroelektrane otvara mogućnost zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative, dok period eksploatacije objekta omogućava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelom raznih vrsta naknada, poticaj za razvoj lokalne zajednice i FBiH“, navodi se u saopštenju Službe za komunikacije JP EPBiH.