Privreda
37

Velika pljačka: Litvanci ukrali 92 miliona KM, uništili Birač i pobjegli iz BiH

Klix.ba
MUP RS podnio je Specijalnom tužilaštvu RS dva izvještaja protiv pet litvanskih državljana, čelnika povezanih preduzeća Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, koje terete za zloupotrebu službenog položaja kojim su oštetili te firme za blizu 92 miliona KM.

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, je u petak nakon sjednice Koordinacionog tima za praćenje poslovanja "Birča", izjavio da su izvještajima obuhvaćeni Mindaugas Kazakevičius, Virginijus Vajega, Rimantas Balsis, Martinas Ugianskis i Oksana Kavtun, objavile su Nezavisne novine.

Jovičić je rekao da Mindaugasa Kazakevičiusa, direktora zvorničkog preduzeća "Alumina", sumnjiče da je iskoristio službeni položaj i prekoračio ovlaštenja, čime je oštetio to preduzeće za oko 62.448.000 KM.

Kazakevičius je, naime, 7. decembra 2012. u namjeri pribavljanja imovinske koristi za Ukio bankas iz Litvanije, bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara "Birča", raspolagao imovinom velike vrijednosti i potpisao ugovore o zalogu na udjelima, plivajućem zalogu i zalogu na pokretnim stvarima u korist te banke radi obezbjeđenja potraživanja banke prema preduzeću "Birač Europe" iz Litvanije.

Prema navodima MUP-a, Rimantas Balsis, direktor "Mehanike" iz Zvornika, je načinio isto krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja sa kojim je oštetio to preduzeće za oko 1.897.000 KM.

Balsis je kao direktor "Mehanike" 7. decembra 2012. ovlastio Gorana Vukovića da, takođe, sa ciljem pribavljanja imovinske koristi Ukio bankasu, a bez pribavljene saglasnosti akcionara "Birča", raspolaže sa imovinom velike vrijednosti i potpiše tri ugovora o zalozima u korist litvanske banke.

Martinasa Ugianskisa, Virginijusa Vajega i Oksanu Kovtun, pak, sumnjiče da su kao članovi upravnih odbora "Birča", "Alumine" i "Mehanike" potpisali odluke i zapisnike sa sjednica upravnih odbora, a koje, zapravo, nisu ni održane.

Ministar Jovičić je kazao da se drugi izvještaj odnosi na ugovor preduzeća "Baltio stiklas" i "Alumine" u kojem Kazakevičiusa terete za zloupotrebu službenog položaja kojim je oštetio firmu za 13.660.000 eura, a Vajega za krivično djelo oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca.

Naime, Kazakevičius je kao direktor "Alumine" u Kaunasu prekoračio ovlaštenja i bez odluke Skupštine akcionara te firme potpisao dopunski ugovor (novaciju) kojim je obavezu "Baltijos Stiklasa" da uplati avans "Alumini" za opremanje nove proizvodne linije staklene ambalaže u iznosu od 14,6 miliona eura zamijenio obavezom da ta sredstva uplati kao zajam. Zatim je u periodu od 2. novembra do 21. decembra 2011. novac dobijen po osnovu zajma putem povezanih firmi uplatio preduzećima u Litvaniji - "E Way LLC", "AB Balkan Invest", "AB Kauno Tiekimas Filiasa", "AB Kuno Tiekimas", "UAB Balkan Investu", "AB Kauno Tiekimas Filialas" i "Viwside Market Inc".

Time je, kako se navodi, oštetio "Aluminu", kao i povjerioce (domaća državna i privatna pravna lica) prema kojima je "Alumina" u tom periodu imala neizmirenih obaveza u iznosu od 11,5 miliona KM.

"U ovom predmetu postoje osnovi sumnje u pranje novca od strane odgovornih lica preduzeća 'Baltio Stisklas' i 'UBIG grupe' što će biti predmet daljih provjera putem Interpola u Litvaniji", istakao je Jovičić. On je kazao da osumnjičeni Litvanci trenutno nisu dostupni organima gonjenja, ali da su pokrenuli proceduru preko institucija BiH i Litvanije za njihovo procesuiranje.

Jovičić je naglasio da je to samo prva faza istrage, najavljujući nove izvještaje kojima će tretirati i oštećenje RS za neplaćene poreze. Ministar nije potvrdio, ali je nagovijestio da su istragom u "Birču", Balkan investment banci i "Balkan fondu" obuhvaćeni i neki domaći državljani.

Kontrolni organi RS su 2. aprila upali u "Birač", čiji je većinski vlasnik litvanska Grupacija "Ukio", zbog sumnje u kriminalne aktivnosti kroz transakcije između povezanih firmi. Na zahtjev Poreske uprave RS, a u cilju zaštite njenih potraživanja od oko 17 miliona KM, u "Birču" je 8. aprila pokrenut stečajni postupak.

Tegeltija: Novčani tokovi išli van RS

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, izjavio je u petak da su litvanski vlasnici "Birča" to preduzeće koristili za proizvodnju, a da su svi finansijski tokovi obavljani preko Litvanije i egzotičnih offshore destinacija, pišuu Nezavisne novine.

On je rekao da je "Alumina" bez odobrenja Ministarstva finansija otvorila račun u Kaunasu i izbjegavala da servisira obaveze prema RS, navodeći da su te zloupotrebe još u fazi istraga, koje će tek pokazati njihove razmjere i nanijetu štetu RS.

Tegeltija je rekao da su Litvanci napustili RS "pred Uskrs" (31. mart), i da se, uprkos obećanjima u medijima o brzom povratku, više nisu vratili.

"Oni u RS sada samo mogu doći u pratnji policije", izričit je Tegeltija.

On kaže da je Vlada RS od aprila oživjela proizvodnju u "Alumini", koja je preuzela sve poslove Grupacije "Birač" i sačuvala 1.000 radnih mjesta.