Privreda
1

Utvrđena carinska tarifa za narednu godinu

SRNA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) dao je danas pozitivno mišljenje na Odluku o utvrđivanju carinske tarife za 2014. godinu.

Na osnovu zahtjeva Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, UO ocijenio je da je ova odluka u skladu sa relevantnim odredbama domaćeg zakonodavstva i međunarodnim ugovorima koje je potpisala BiH, saopšteno je iz UIO.

"S obzirom na postojeće rokove, ova odluka upućuje se u dalju proceduru usvajanja Vijeću ministara BiH, a u odnosu na prethodnu odluku izvršene su određene korekcije koje se odnose na ugovor CEFTA-e zbog ulaska Hrvatske u EU", ističe se u saopštenju.

Upravni odbor UIO usvojio je i odluku o visini stope kompenzatorske kamate za prvih šest mjeseci 2014. godine koja iznosi 12 odsto, a primjenjivat će se od 1. januara 2014. godine.

Kompenzatorska kamata odnosi se na određene carinske postupke, među kojima je privremeni uvoz, a zaračunava se u carinskim dugovanjima i redovno se donosi u određenim vremenskim intervalima.

UO dao je odobrenje za preduzimanje aktivnosti kako bi UIO pristupila programu Evropske komisije pod nazivom "Fiskalis 2020", čime bi se značajno unaprijedio rad Uprave i poboljšala efikasnost u borbi protiv poreskih utaja, te uspostavio funkcionalniji poreski sistem.