Privreda
60

Uspostavljeno Poslovno vijeće Malezija-BiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uspostavljanjem Poslovnog vijeća Malezija - BiH (MBBC) bosanskohercegovački privrednici će od danas imati direktnu vezu s poduzetnicima iz Malezije.

Ceremonija potpisivanja Memoranduma o osnivanju MBBC upriličena je u Sarajevu, a dokument su potpisali predsjednik Poslovnog vijeća u Maleziji Khairul Azwan Harun, direktor BBI banke i predsjednik Poslovnog vijeća u BiH Amer Bukvić, predstavnik Alumni asocijacije Međunarodnog islamskog univerziteta u Maleziji Seid Alibegović i Hanim Brkić iz Malayu Duinia Islama.

Inicijativu za osnivanje Poslovnog vijeća između dvije zemlje pokrenuli su predstavnici privatnih sektora Malezije i BiH. Memorandum će, kako su istakli potpisnici, označiti novu eru poslovne saradnje između privatnog sektora dvije zemlje.

"Uspostavljanje Poslovnog vijeća je nastavak aktivnosti koje su BBI banka i BBI Biznis klub započeli na Sarajevo Business Forumu (SBF). Sada kada u Maleziji u Kauala Lumpuru imamo ured Poslovnog vijeća uspostavljanje saradnje bit će olakšano. Dogovorili smo se da se projekti sa SBF putem Poslovnog vijeća prezentiraju investitorima iz Malezije koje posebno zanima energetski sektor", izjavio je Bukvić.

Energoinvest d.d Sarajevo i kompanija iz Malezije "Great Colour Investment" ovom prilikom potpisali su sporazum o zajedničkom nastupu u energetski sektor u BiH.

Energoinvest je kao kompanija dugo godina bio prisutan u Maleziji, čak i nakon rata, ali kako je kazao njegov direktor Enes Čengić, gotovo već 10 godina nisu aktivni na tom tržištu.

"Investicijska grupa iz Malezije, koja djeluje i putem banka u Hong Kongu i raspolaže velikim finansijskim potencijalom, predložila je dva smjera saradnje. Jedan je nastup na bh. tržištu u hidropotencijalima jer njih interesuju mini hidroelektrane, a drugo se odnosi na povratak Energoinvesta na tržište Malezije gdje smo radili trafostanice i postizali dobre uspjehe", izjavio je Čengić.

Potpisivanju ovih dokumenata prisustvovali su premijer pokrajine Perak u Maleziji Dato Seri Diraja dr. Zambry Abd Kadir, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Gradonačelnik Komšić je premijeru dr. Zambry uručio medalju Grada Sarajeva u znak zahvalnosti za njegov lični angažman u povezivanju dviju zemalja. Uz izraze zahvalnosti premijer pokrajine Perak je kazao da potpisivanje memoranduma pokazuje opredijeljenost obiju zemalja da doprinesu razvoju ekonomske saradnje. Osim ekonomske, kako je dodao, zaintersirani su i za saradnju u oblasti obrazovanja, kao i turizma.

Ministar Trhulj je kazao da će potpisani sporazum svakako doprinijeti osnaživanju Energoinvesta, a cilj je pokretanje industrijske proizvodnje u toj kompaniji.

"Jučerašnje potpisivanje ugovora s turskom kompanijom Temsan i današnji sporazum doprinjet će jačanju te kompanije u smislu pokretanja industrijske proizvodnje, ali i u smislu otvaranja novih tržišta", kazao je Trhulj ističući da ohrabruje interes stranih kompanija za ulaganja i dolazak ovih investitora.