Privreda
0

Umjesto solarne elektrane Bugojanac podigao malinjak

FENA
Povoljna klima i vremenski uvjeti, dobra zarada koju su uzgajivači jagodičastog voća, a naročito malina, ostvarili u protekle dvije sezone, odlična otkupna cijena i osiguran plasman, osnovni su razlozi što se sve veći broj stanovnika bugojanske općine odlučuje za bavljenje poljoprivredom.
Foto: FENA
Foto: FENA

Prema informaciji iz resorne općinske službe, mnogi građani su ove jeseni, na vlastitim ili iznajmljenim imanjima, podigli prve zasade maline.

Jedan od njih je Tihomir Pocrnja iz naselja Udurlije, koji je malinom zasijao površinu od trideset duluma a već iduće godine planira proširiti proizvodnju novim zasadima na lokaciji u Gaju.

Po preporuci prijatelja, na zemljištu koje je kupio prošle godine, zasadio je dvije vrste malina, "vilamet“ i "miker“, što je daleko od planova koje je ne tako davno imao.

"Ekonomista sam po struci i nisam mogao ni zamisliti da ću se baviti poljoprivredom. Lani sam čak bio doveo i neke Austrijance koji su bili spremni investirati velike novce u izgradnju solarne elektrane na ovom mjestu. Međutim, kad su vidjeli da država nema nikakve poticaje za obnovljive izvore energije, odustali su. Bilo mi je žao da zemlja, na kojoj sam se kao dječak igrao i na kojoj trideset godina niko ništa nije sijao, propada", kaže.

Foto: FENA
Foto: FENA

Ističe da će na kupljenom imanju izgraditi i skladište na prostoru od hiljadu kvadratnih metara, s komorama za skladištenje jagodičastog voća.

Od ogromnog značaja je, dodaje, što se zemljište koje je odabrao nalazi u blizini vode, bez koje je nemoguć uzgoj maline.

"Malini je jako bitna voda a ovaj dio općine je takav da je ne može nestati. Mi smo ovdje dobili vodu na neka tri metra i, na mjestu gdje je nivo parcele nešto viši, na četiri metra. Nedavno smo ovdje za nekih osam sati s dvije pumpe ispumpali oko 150 kubika vode", naglasio je.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja od biznisa koji je pokrenuo, očima okrenutim prema nebu, odgovara: "Bog je jedini koji takve stvari može predvidjeti. Na ljudima je, naravno, da se maksimalno angažiraju, a ja sam spreman na to“.