Privreda
7

Uloženo 39 miliona KM: Rudnik Kreka dobio tri cjevopolagača vrijednosti 1,9 miliona KM

Piše: D. Brkić
Rudnik uglja Kreka iz Tuzle uskoro će dobiti tri cjevopolagača za potrebe Površinskih kopova Šikulje i Dubrave ukupne vrijednosti 1,9 miliona KM. Novac je osigurala Elektroprivreda BiH, s isporučilac cjevopolagača je posuška firma Lager, koja je jedna od lidera u isporuci građevinske i rudarske opreme na prostorima jugoistočne Evrope.

Nabavkom tri cjevopolagača u sklopu pokretne mehanizacije, omogućiće se rad prema važećim projektnim rješenjima, zamjeniti dotrajala oprema, povećati proizvodni kapaciteti, povećati stepen pouzdanosti tehnološkog procesa na otkrivanju uglja i uskladiti odnos otkrivka – ugalj, te na koncu smanjiti troškovi i vrijeme potrebno za održavanje opreme.

"U veoma teškim trenucima za Kreku, jer ne treba zaboraviti da je naš kolektiv pretrpio najveće štete od privrednih društva u poplavama, nabavka cjevopolagača ima materijalnu, ali i moralnu podršku našim uposlenicima. Nabavkom opremom imamo preduslove da što prije izađemo iz ove teške situacije“, kaže Enver Omazić, direktor RU Kreka.

Predstavnik posuške firme Lager Željko Lovrić iskazao je nadu da će rukovodstvo i radnici RU Kreka biti zadovoljni isporučenom opremom, a izrazio i svoj optimizam što su rudnici iz naše zemlje počeli nabavljati opremu od domaće firme.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH, Elvedin Grabovica, naglasio je kako će nabavljena oprema osigurati kvalitetnije uslove za rad rudarima, da će povećati produktivnost i stvoriti realne pretpostavke za ostvarenje boljih poslovnih rezultata.

Također, Grabovica je rekao kako očekuje da će se voda iz potopljenog PK Šikulje iscrpiti početkom septembra, a naveo je kako je rudnicima pogođenim poplavama uplaćeno 8 miliona KM pozajmice, dok je Rudnik Kreka dobila 1,5 milion KM, a Rudnik Đurđevik 500.000 KM bespovratnih sredstava.

U okviru Programa dokapitalizacije, u RU Kreka je planirano ulaganje 53,6 miliona KM. Do sada je realizovano 39 miliona, uključujući i nabavku cjevopolagača.