Privreda
5

UIO: Zakonskim mjerama povećati naplatu prihodu

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH konstatirao je da je došlo do povećanja brutoprihoda od indirektnih poreza za sedam miliona KM, dok je primijećen pad netoprihoda za 26 miliona KM zbog povećanja povrata PDV-a u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Stoga je Upravni odbor zadužio rukovodstvo UIO da preduzme sve zakonske mjere da bi se povećala naplata prihoda, saopćeno je nakon sjednice održane u Banjoj Luci na kojoj je razmatrana informacija o prihodima za prva tri mjeseca ove godine.

UO UIO razmatrao je i zaključke s prošle, tematske sjednice, koja je bila posvećena ubiranju prihoda i naplati dugovanja, te je zaključeno da će biti neophodne i zakonske izmjene, posebno kod naplate akciza na duhan i duhanske prerađevine te naftne derivate.

Na današnjoj sjednici Upravni odbor UIO nije usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period april-juni 2013. godine.

Zaključeno je da je prije usvajanja ove odluke neophodno analizirati stanje u oblasti krajnje potrošnje.

S tim u vezi, danas je UO UIO donio odluku da se raspiše konkurs za popunu jednog upražnjenog mjesta u Jedinici za krajnju potrošnju iz Federacije BiH.

Procedura izbora kandidata iz Republike Srpske ranije je završena čime bi nakon dužeg vremena trebala da bude kompletirana Jedinica za krajnju potrošnju, saopćeno je nakon sjednice.

Inače, iako su novinari čekali dva sata na završetak sjednice i izjave članova UO UIO, niko od njih želio da da izjavu za medije.