Privreda
0

Ugovor o obnovi i modernizaciji plovnog puta rijeke Save

SRNA
U Sarajevu je potpisan ugovor o konsultantskim uslugama "Priprema i izrada glavnog projekta i ponuđačke dokumentacije za građevinske radove za rehabilitaciju plovnog puta rijeke Save na klasu Va od Beograda do Brčkog", čija je vrijednost 1.080.250 eura.

Ugovor su potpisali ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić i predstavnici konzorcijuma VPB Zagreb i Instituta IGH Zagreb, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i komunkacija BiH.

Hadžić je istakao da se ovaj ugovor finansira putem granta iz IPA fonda 2010 u iznosu od 5,2 miliona eura, koji u okviru Projekta obnove i modernizacije plovnog puta rijeke Save administrira Svjetska banka.

"Smatramo da je Obnova i modernizacija plovnog puta rijeke Save jedan od najvažnijih privrednih projekata koji se planira u BiH i na ovaj načim želimo u praksi potvrditi da Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH ne zaustavlja projekte IPA, već želi ubrzati njihovu realizaciju", rekao je Hadžić nakon potpisivanja.

Rehabilitacijom plovnog puta rijeke Save i rekonstrukcijom luke u Brčkom bit će uspostavljena bolja plovnost rijeke Save u dužini od 344 kilometra kroz BiH i time ubrzan transport roba i poboljšana zaštita životne sredine.

"Rekonstrukcijom luke u Brčkom, što je integralni dio ovog projekta, bit će osigurano da Brčko distrikt postane motor privrednog razvoja BiH, te ga povezati sa Pločama i Koridorom 5C, naglasio je Hadžić.

Potpisani ugovor u trajanju od 18 mjeseci predviđa izradu idejnog i glavnog projekta za plovni put rijeke Save Va klase plovnosti od Brčkog do Beograda.

S obzirom da rijeka Sava predstavlja međunarodnu granicu između BiH i susjednih zemalja Hrvatske i Srbije, realizacija ovog ugovora zahtijevaće kontinuiranu koordinaciju između ove tri zemlje.

Imajući u vidu veliki regionalni značaj Save kao pogranične rijeke i njen veliki potencijal za ponovnu uspostavljanje plovidbe u BiH, povezivanje s plovnim putem rijeke Dunav i razvoj plovidbe unutrašnjim vodnim putevima kao sastavnim dijelom multimodalnog vida transporta, projekt Obnove i modernizacije plovnog puta rijeke Save sve više dobija na značaju.

Evropska komisija je, izdvajanjem sredstava IPA za izradu studijsko-tehničke dokumentacije, te za deminiranje desne obale rijeke Save u BiH, potvrdila svoju opredijeljenost za finansijsku podršku razvoja riječnog transporta u BiH i regionu.

Tehnička dokumentacija, zajedno sa Studijom uticaja na životnu sredinu i socijalnom studijom čija je izrada u toku iz ovih grant sredstava, bit će osnova za buduće izvođenje radova na obnovi i modernizaciji plovnog puta rijeke Save.