Privreda
8

Učešće u projektu GOLD-a učvrstit će poziciju Goražda na mjestu lidera regije

Piše: E.A.
Godinu dana nakon pokretanja projekta GOLD, čiji su finansijeri Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), u kojem učestvuje i Općina Goražde, vođeni su razgovori o njegovoj realizaciji.

Sve aktivnosti projekta uglavnom su usmjerene na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje izvoza, prihoda i investicija, a dosadašnja saradnja između partnerskih općina ocijenjena je uspješnom.

"Riječ je o unapređenju poslovnog okruženja s obzirom na to da ovaj prostor predstavlja dio ukupnog projekta gdje su status privrede i poslodavaca i zaposlenost osnovne smjernice našeg rasta i razvoja. Oni su pokazali svoj interes da predložimo projekte i način unapređenja cjelokupnog poslovnog okruženja i ambijenta. Uvijek se mogu napraviti iskoraci ukoliko budemo koristili dobre poslovne partnere međunarodne zajednice i ovih ljudi koji žele da budu sa nama. Na taj način smo predložili saradnju u kreiranju novih industrijskih zona, novih radnih mjesta, te prekvalifikacije i sistema obrazovanja, kao i ukupnog društvenog ambijenta koji mora biti dostupan privrednicima da ga mogu konzumirati jednostavno, na jednom mjestu i bez trošenja mnogo vremena“, kazala je Samira Drakovac, pomoćnica načelnika Općine.

Općina Goražde je otvorena za saradnju, ali i dobru poslovnu praksu kakva je u svijetu te će se tako i prezentirati potencijalnim ulagačima kako bi ih pridobili prije nego to uradi neko drugi.

Za ovakvu saradnju otvoreni su i u Privrednoj komori i u Udruženju poslodavaca BPK Goražde.

"Naredni korak Privredne komore u okviru GOLD-a je organizacija sastanka sa privrednicima kako bi ispitali njihove zahtjeve, želje i potrebe koje ćemo saopćiti predstavnicima GOLD-a“, ističe Azra Zorlak, predstavnica Privredne komore.

GOLD projekat će promovisati integrisano i sveobuhvatno planiranje lokalnog ekonomskog razvoja i aktivnosti između općina, kantona i entiteta u sektorima sa najvećim potencijalom za brz, održiv rast novih radnih mjesta, pomoći efikasnijem korištenju ekonomskih resursa na lokalnom nivou te promovisati nova ulaganja kroz javno-privatna partnerstva u ciljanim sektorima, angažovati ključne partnere da bi se unaprijedio kvalitet usluga u javnom sektoru i realizovale reforme za poticajno poslovno okruženje, te nova direktna ulaganja, ali i podržavati konkurentne lance snabdijevanja koji će generisati nova radna mjesta.

U Općini Goražde smatraju da je ovo rezultat dosljedne implementacije Strategije razvoja i napora da se Goražde učvrsti kao regionalni lider i industrijski centar Bosne i Hercegovine. U skladu s tim nastavlja se realizacija četverogodišnjeg plana čiji centralni dio čine aktivnosti na traženju međunarodnih i domaćih partnera, te ulagača koji će svoj biznis započeti upravo u jednoj od privredno najpoželjnijih sredina u Bosni i Hercegovini. Općina Goražde je jedina od deset općina iz ove regije koja je učesnica u GOLD projektu.