Privreda
29

U Sarajevu počeo Forum za prosperitet i zapošljavanje

Anadolija
(Foto: Anadolija)
 Bosna i Hercegovina može računati na pomoć Evropske unije u rekonstrukciji i saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su je zadesile, ali je u ovim teškim vremenima ekonomski oporavak značajniji više nego ikada, poručio je Peter Sorensen, specijalni predstavnik Evropske unije i šef delegacije EU u BiH, u uvodnom obraćanju na otvaranju dvodnevnog Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH.

Cilj Foruma je utvrđivanje mjera koje će privući investicije, zauzimanje šireg pristupa ekonomskim prilikama, podsticanje otvaranja novih radnih mjesta i ostvarivanje bolje socijalne zaštite. Forum je organizovala Delegacija EU u BiH u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Grupom Svjetske banke, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država.

Ugledni gosti iz BiH i inozemstva  

Forumu prisustvuje zamjenik turskog premijera Ali Babacan, ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Walter Steinmeier, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kao i brojni eminentni gosti iz BiH i inozemstva.

Prema Sorensenovim riječima, svi koji prisustvuju Forumu stoje uz žrtve i porodice žrtava u poplavama i klizištima u BiH.

"I isto tako ćemo stajati uz vas u fazi rekonstrukcije, koja će tek uslijediti. Jedna od ključnih vrijednosti EU je solidarnost. BiH može računati na nas. Međutim, ekonomski oporavak u ovim teškim vremenima je značajniji za BiH više nego ikad", poručio je Sorensen.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Walter Steinmeier kazao je da se trebaju pogledati ljudi koji su u sudbonosnim situacija, poplavama i klizištima, stojali rame uz rame. On je kazao kako su nedavni glasni protesti bh. građana nedvosmisleno pokazali nezadovoljstvo koje vlada u zemlji, ali i da su nedavne poplave pokazale solidarnost i jedinstvo među ljudima.

"Ove poplave su sudbonosan trenutak za vašu zemlju, jer neće samo popraviti ono staro nego će graditi novo", kazao je Steinmeier.

Podsjetio je kako je Njemačka prije 10 godina imala visoku stopu nezaposlenosti, veće rashode od prihoda i zavisila je od promjena. 

On je poručio kako do promjena mora doći i u BiH i da za to treba spremnost svih da se donesu odluke, možda i one neprijatne.

"Za promjene i reforme nema pauza. Evropa sa jedne strane nudi šansu da skočite", pojasnio je Steinmeier čestitavši građanima BiH plasman fudbalske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Kazao je da u bh. reprezentaciji igra i sedam igrača koji igraju u njemačkoj Bundesligi te da im građani Njemačke "drže palce".

Primjeri Njemačke i Turske

Bosna i Hercegovina sigurno može da primijeni mnoge lekcije i iskustva izuzetno uspješnih modela razvoja Njemačke i Turske, poručio je u obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je kazao kako je Forum odlična prilika da okupljeni predstavnici vlasti, ekonomske, političke, građanske, akademske, poslovne i medijske zajednice zajedno definišu perspektive i strategiju društveno-ekonomskog razvoja BiH.

U fokusu razvoja BiH, kazao je Izetbegović, mora se naći osnaživanje makroekonomske stabilnosti, povećanje konkurentnosti ekonomije, zapošljavanje, privlačenje direktnih stranih investicija, ruralni razvoj i brži razvoj poljoprivrede, razvoj energetskih potencijala, unapređenje transportne infrastrukture i komunikacija, unapređenje upravljanja okolišem i zaštite okoliša, jačanje socijalne zaštite i veća socijalna uključenost, kao i ubrzavanje procesa integracije u Evropsku uniju.

"Svaka priča o budućem razvoju BiH mora početi oporavkom i obnovom pogođenih područja. Vijeće ministara BiH te vlade dva entiteta i Brčko distrikta, zajedno sa općinama i kantonima, treba zajednički da sačine procjenu nastalih šteta, kao i analizu potreba i prioriteta u procesu obnove, te da na osnovu tih parametara pripreme sveobuhvatan nacionalni plan obnove, koji će biti proizvod unutrašnjeg dogovora institucija na svim nivoima i koji će imati podršku EU i drugih relevantnih međunarodnih institucija", kazao je Izetbegović.

Iako će za obnovu biti angažirana sva raspoloživa i dostupna domaća finansijska sredstva i materijalni resursi, kazao je "svjesni smo da će potrebe biti mnogo veće od naših mogućnosti. Zato smo odlučili da, čim se za to steknu potrebni preduslovi, organizujemo međunarodnu donatorsku konferenciju kojom bi prikupili sredstva koja ne možemo iznaći iz domaćih izvora".

"Bit će nam potrebna pomoć iz fondova Evropske unije, kao i od prijateljskih zemalja. Bez obzira na činjenicu što BiH trenutno nema kandidatski status i nije u procesu pretpristupnih pregovora, mi očekujemo da će članice EU pokazati humanost, solidarnost i dobru volju tako što će našoj zemlji omogućiti pristup, između ostalih, i sredstvima iz Fonda solidarnosti EU, posebno imajući u vidu šire regionalne implikacije ove prirodne nesreće", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalivši članicama EU i drugim zemljama za pomoć u proteklim danima. 

Nezapamćene poplave

Podsjetivši kako ni najstariji stanovnici BiH ne pamte poplave kakve su pogodile BiH proteklih dana, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je kako je ova elementarna nepogoda izuzetno puno koštala i koštat će. 

"No, stari isto tako kažu da se u pravoj muci prepoznaju prijatelji. I upravo naši prvi susjedi Hrvatska i Srbija bili su prvi koji su priskočili u pomoć. Oprostite mi što ne mogu nabrojiti sve, no, pomoć Njemačke, Turske, Bugarske, Slovenije, Austrije, Crne Gore, Makedonije, Europske unije u cijelosti, i mnogih drugih, također, pristiže i šalje nam poruku da nismo sami", kazao je Bevanda dodavši kako je borba protiv prirodne kataklizme "iznijela najbolje u svim ljudima Bosne i Hercegovine". 

Bevanda je potom iznio da je BiH potrebna podrška u sektorima poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija, reforme tržišta rada, u borbi protiv korupcije i socijalnoj reformi.

"Naravno, uz ove reforme, ova država sada treba cjelokupnu međunarodnu pomoć u oporavku iz nastale krize", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Forumu je prisustvovao i zamjenik turskog premijera Ali Babacan koji će se također obratiti u svojstvu uvodničara.