Privreda
43

U Sarajevu otvoren drugi ovogodišnji Sajam domaće privrede

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas otvoren drugi ovogodišnji Sajam domaće privrede na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović u organizaciji udruženja "Kupujmo i koristimo domaće".

Kako je za Klix.ba rekao predsjednik udruženja Admir Kapo, prethodni sajam posjetilo je od četiri do pet hiljada građana, a organizatori se nadaju bar jednakoj posjeti ovoga puta, što zavisi i od lijepog vremena.

"Na sajmu se nalazi 47 štandova od kojih je pet novih unutar sedam industrijskih sektora, a štandovi će biti otvoreni do subote navečer", rekao je Kapo.

Eventualna prodaja izloženih proizvoda pospješit će ekonomsko stanje učesnika, što je za svaku pohvalu u vrijeme kada se itekako cijeni svaka zarađena marka.

S druge strane, određeni proizvodi kao što je suho meso ili životinjsko krzno odaju dojam pijace na otvorenom i na centralnom gradskom trgu. Čak i na lokacijama kao što su pijace, izlaganje suhog mesa bez prijeko potrebne ambalaže i dozvole nadležnih organa strogo je zabranjeno.

Još u martu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove upozorila je na učestalost prodaje neupakovanih suhomesnatih proizvoda u nekim sarajevskim općinama.

U saopćenju za javnost tada je naglašeno da se suho meso prodaje pod neadekvatnim uslovima na sajmovima domaće privrede na otvorenom aludirajući pri tome na prvi ovogodišnji Sajam domaće privrede koji je održan od 11. do 14. marta.