Privreda
128

U Sarajevu domaćim kompanijama dodijeljene nagrade za društveno odgovorno poslovanje

Piše: E. F.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U okviru svečanosti i Sajam domaćih proizvoda, dobrih ideja i pozitivne energije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Tri kompanije iz naše zemlje dobile su danas nagrade "Da(r) za zajednicu“ koju dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva, a za društveno odgovorno poslovanje i uspješnu saradnju s organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama građana u lokalnim zajednicama.

Svaka od nagrađenih kompanija je u sredini u kojoj djeluje dala veliki doprinos za razvoj te zajednice i njen napredak.

Gradnja cesta, pomoć djeci...

Tako, prvu nagradu u iznosu od 500 KM dobila je kompanija "Euro-Prost Lifts" iz Gračanice, a radi se o kompaniji koja je obnovila značajan broj mostova i cesta koji su u Gračanici stradali tokom prošlogodišnjih poplava.

Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 300 KM osvojila je mala obrtnička radnja "Pekara Marić" iz Prijedora koja ovaj vikend otvara još dvije pekare u Prijedoru

"Ova firma zapravo svakoga dana osigurava jedan obrok. za one koji borave u Dnevnom centru za djecu u riziku. Zaista smo uvjereni da je ovakvo poslovanje vrijedno pažnje ali i nagrade“, kazala je za Klix.ba Dragana Grbić Hasibović, menadžerica ovoga programa CPCD-a.

Treće mjesto ali ne manje važno u okviru ovoga programa pripalo je sarajevskoj firmi "Ecoton" koja je dala podršku Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji BiH".

Ova firma je bila izuzetno kreativna pa je građanima omogućila kupovinu eko cigli za simboličan iznos a kako bi prikupljeni novac bio doniran za izgradnju kuće za roditelje djece koja boluju od raka. Također, od istih cigli su napravljene i ekološke kante za razvrstavanje otpada koje su raspoređene na tri lokacije.

Saradnja nevladinog sektora i kompanija

Na poziv CPCD-a, koji već četiri godine provodi Program malih grantova "Budi promjena!", građani iz cijele Bosne i Hercegovine te organizacije civilnog društva nominirali su kompanije koje u svom poslovanju primjenjuju principe društveno odgovornog poslovanja i podržavaju inicijative u lokalnoj zajednici.

Kako je danas kazala menadžerica ovog programa Dragana Grbić-Hasibović, tokom četiri godine podržano je oko 200 projekata, putem kojih su građani aktivnim djelovanjem, mijenjali svoje okruženje u više od 100 lokalnih zajednica, a vrijednost do sada realiziranih projekata je 800.000 KM.

„Mnogi problemi u poslovanju mogu se riješiti saradnjom nevladinog sektora i kompanija jer su predstavnici tih kompanija često spremni dati podršku nevladinim organizacijama za realizaciju njihovih projekata.

U okviru svečanosti dodjele nagrada organiziran je i "Sajam domaćih proizvoda, dobrih ideja i pozitivne energije" na kojem su se predstavila neka od udruženja građana koja su protekle dvije godine implementirali projekte u lokalnim zajednicama uz podršku Programa malih grantova.

Svojim projektima danas su se, između ostalih, predstavili Udruženje žena Derventa koje se, kako je kazala Jovanka Popović, bavi ekonomskim osnaživanjem žena, te Omladinsko udruženje "Nova vizija" iz Novog Travnika koje, kako je kazao predsjednik Udruženja Džemil Belegić, nastoji podići svijest o važnosti ekologije u svojoj zajednici.