Privreda
0

U Pločama počela izgradnja terminala vrijednog 26 miliona eura

FENA
Svečanost otvaranja radova na izgradnji prve faze terminala za tekuće terete upriličena je danas u Pločama, gdje su uz mnogobrojne dužnosnike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te poslovne partnere Luke ploče d.d., prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.
Foto: FENA
Foto: FENA

Riječ je o početku radova na izgradnji prve faze terminala za tekuće terete ukupnog kapaciteta 95.000 prostornih metara. Cjelokupnim izgrađenim kapacitetima i terminalom upravljat će Luka Ploče Trgovina d.o.o., kompanija u vlasništvu Luke Ploče d.d.

Vrijednost projekta iznosi 26 miliona eura, a iza investicije u cijelosti stoje operater Luka Ploče Trgovina d.o.o. i partner Atlantis d.o.o. Radovi na terminalu trebali bi biti završeni do decembra 2014. godine.

Izgradnja terminala za skladištenje naftnih derivata u luci Ploče prva je investicija u Hrvatskoj gdje privatni partner gradi i infrastrukturu i suprastrukturu na lučkom području na bazi dugoročne koncesije. Građenje će se odvijati po najvišim ekološkim i tehnološkim standardima koje propisuje Evropska unija.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Hrvatska, kao i svaka država, mora imati rezerve naftnih derivata. Kako u Hrvatskoj nema dovoljno kapaciteta, velik dio tih rezervi u ovom trenutku nalazi se u inozemstvu. Izgradnja ovog terminala pomoći će da se dobar dio naftnih rezervi vrati kući", kazao je predsjednik Uprave Luka Ploče d.d. kapetan Ivan Pavlović.

On je istaknuo kako će se vrlo brzo krenuti i s drugom fazom projekta, u kojoj će naglasak biti na rezervoarima plina. "Vjerujem da je Luka Ploče s velikim investicijama postala najjača karika u transportnom lancu pri čemu moram naglasiti ulogu Republike Hrvatske, koja je kroz Lučku upravu, kreditima Svjetske i Europske banke financirala infrastrukturu na kontejnerskom terminalu i terminalu rasutih tereta", kazao je Pavlović, istaknuvši kako će jačanje i modernizacija Luke Ploče imati pozitivne učinke na privredu u cijeloj regiji.

"Potrebe za investicijama velike su, no zaduženost države takva je da se ne mogu više očekivati investicije samo od strane javnog sektora, već se tržište mora prebaciti i na privatni sektor. Javni sektor mora biti na usluzi privatnicima, njihov servis, a ponekad i partner, pogotovo kada su u pitanju energetski projekti. S velikim zadovoljstvom pratim realizaciju ovog projekta, u kojem se na poslovnim principima vidi spoj poslovnih partnera i interesa države. Ovakvi i slični projekti uvijek će imati podršku ministarstva gospodarstva i Vlade RH, čime se stvaraju okviri za realizaciju investicija", kazao je ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak.

Foto: FENA
Foto: FENA

Predsjedvajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je kako je ovaj projekt putokaz i drugim hrvatskim pa i svjetskim lukama kako revitalizirati svoje luke sukladno strogim evropskim ekološkim i tehničkim standardima koristeći ovaj model financiranja.

"Jačanje kapaciteta Luke Ploče dodatna je vrijednost i za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na nedavno potpisanu Zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni člana 11 Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske u Luku Ploče i iz te luke, koja omogućava izvoz i uvoz robe iz BiH preko ove luke. Na nama je u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da maksimalno iskoristimo kapacitete ove luke u korist razvoja naših ekonomija", kazao je Bevanda.

Finansiranje investicije odvijat će se kreditiranjem HBOR-a te djelomično vlastitim sredstvima. Sve potrebne građevinske i ostale dozvole već su ishodovane, a plaćene su i komunalne i ostale naknade i doprinosi za cjelokupni terminal. Većina kapaciteta budućeg terminala već je putem dugoročnih ugovora iznajmljena renomiranim poslovnim partnerima, čime je osiguran povrat ulaganja prve faze investicije.