Privreda
2

U oktobru Dani privrede Kantona Sarajevo i Italije

FENA
Aktivnosti italijanskog konzorcija Tree Group iz Verone, otvaranje njihovog predstavništva u Sarajevu, te projekti koje su pokrenuli i njihove namjere za buduće poslovanje u BiH, bili su povod današnjeg sastanka predstavnika ovog konzorcija Tiziane Dal Pin, Dubravke Ivičević i Sulejmana Mahmutovića sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Emirom Hrenovicom.

Ovom prilikom je dogovoreno da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo zajedno sa konzorcijem organizuje Dane privrede Kantona Sarajevo i Italije u oktobru u Sarajevu, kao i potpisivanje pisma namjere o zajedničkoj saradnji.

Ministar Hrenovica je gostima predstavio mogućnosti investiranja u industrijske zone u Kantonu Sarajevo, kao i mogućnosti ulaganja kroz primjenu Zakona o javno – privatnom partnerstvu.

Predstavnici ovog konzorcija su upoznali ministra Hrenovicu da su već započeli poslove u Općini Kakanj na implementaciji projekata proizvodnje sekundarnih roba, tj. transformacija otpada u korisni materijal.

Oni također planiraju izgradnju spalionice organskog otpada, proizvodnju ambalaže, realizaciju eko - projekata reciklaže i edukaciju radnog kadra.

"BiH ima velike potencijale, ali ih mora bolje promovisati", rekla je ovom prilikom Dal Pin te pojasnila kako konzorcij ima 17 sektora privrede, među kojima su građevinarstvo, agronomija, crna metalurgija, odlaganje otpada, obnovljivi izvori energije, istraživanje u oblasti tehnologija, prehrambena industrija i dizajn.

Ona je pozvala minstra Hrenovicu da im se pridruži na Biznis forumu koji će biti održan 22.aprila ove godine u Sarajevu.

Namjera konzorcija je da sajmove koji se održavaju u Veroni, među kojima su sajmovi vina, proizvoda od mermera i drugi, organizuju i u Sarajevu, saopćila je pres služba Kantona Sarajevo.