Elektroprivreda BiH
0

U novu godinu sa 640.000 eura granta KfW banke

FENA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (EPBiH) i frankfurtska KfW banka potpisale su u četvrtak ugovor o grant sredstvima u visini od 640.000 eura za izradu fizibiliti studije za izgradnju HE "Janjići", kod Zenice.

Riječ je o HE snage 13,3 MW, jedne od planiranih 25 HE na rijeci Bosni, na toku od Jošanice do Doboja.

Potpisivanje tog ugovora samo je početak realizacije projekta "25 HE na rijeci Bosni", projekta za koji je jedna od najvećih evropskih banaka izrazila spremnost za učešće u zatvaranju finansijske konstrukcije.

Uz potpisivanje ugovora KfW banka se obavezala da će nakon izrade fizibiliti studije sa Vladom Njemačke dogovoriti nastavak finansiranje projekta izgradnje HE i nabavku opreme pod izuzetno povoljnim uslovima te izrazila spremnost da nastavi sa obezbjeđenjem povoljnih sredstava za kompletni projekat "25 HE na rijeci Bosni".

Poseban značaj ovog posla, za koji EPBiH ima saglasnost Vlade Federacije BiH, jeste u činjenici da bi više od 60 odsto poslova radile domaće kompanije, građevinska operativa, metalna industrija, transportne organizacije, elektroindustrija i drugi, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.