Privreda
24

U Mostaru svečano otvoren sajam privrede, šansa za razvoj koja se mora iskoristiti

Piše: S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Devetnaesti Međunarodni sajam privrede Mostar 2016. godine svečano je otvoren danas i trajat će četiri dana. Prilika je to za prezentaciju i promociju privrednih potencijala BiH i izlagača iz 24 zemlje.

Sajam je otvorenim proglasio Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Turske, inače ovogodišnje zemlje partnera.

Prije samog otvaranja, pozdravljeni su svi predstavnici diplomatskog kora, ali i privrednici, izlagači na ovom sajmu.

Dobrodošlicu je poželjela direktorica sajma Delfina Bošnjak kazavši da će u sklopu pet sajamskih dana i predstavljanju 800 izlagača biti upriličene tradicionalne sajamske manifestacije, a preporučene su i druge aktivnosti, okrugli stolovi i sastanci.

"Raduje nas da je partner sajma Turska. Činjenicu da je Republika Turska naš partner držimo značajnom činjenicom za svekoliku međusobnu saradnju. Svima zahvaljujem za prisustvo i želim uspješan boravak na sajmu i u Mostaru", kazala je Bošnjak.

Ovogodišnja zemlja partner sajma je Turska, koja je već godinama aktivni sudionik sajma. Prije samog otvaranja sajma prisutnima su se obratili direktorica sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić te Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske, koji je zvanično sajam proglasio otvorenim.

Na oko 30.000 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora, podijeljenog u dva paviljona, 800 izlagača predstavit će svoje kompanije i mogućnost privredne saradnje. Samo će Republiku Tursku na sajmu predstavljati 30 kompanija. Očekuje se da bi ovogodišnji sajam, za koji postoji najveća zainteresiranost od 2008. godine, moglo posjetiti oko 50.000 ljudi.

Osim Turske, za ovogodišnji sajam veliko interesovanje pokazali su i izlagači iz Kine.

Osim centralne sajamske manifestacije planirano je održavanje i nekoliko podsajamskih manifestacija, poput Sajma turizma, Sajma knjige i grafičke industrije, te Sajma informacionih tehnologija.

Također je planirano održavanje nekoliko konferencija, okruglih stolova i radionica o temi obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma, zaštiti okoliša, uvozu, izvozu i drugim temama.

Mostarski sajam prilika je i za brojne susrete zvaničnika regiona. Tako su jutros održani sastanci člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića, a zatim i sastanak Vučića i Dragana Čivića, člana Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva nakon toga su razgovarali sa zamjenikom premijera Republike Turske Numanom Kurtulmusom, zatim predsjednikom Slovačke Andrejom Kiskuom, te predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Danas se očekuje i zvanični susret Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića.