Privreda
2

U Libiju stiže prvi privatni mobilni operater

Klix.ba
Libija naredne godine izbacuje tender za licencu prvog privatnog operatera mobilnih telekomunikacija, najavio je libijski ministar komunikacija Usama Siala.

Dva državna operatera imaju više od osam miliona pretplatnika, što je jedna od najviših stopa u Africi, ali Libija još uvijek nema nijednog privatnog operatera mobilnih telekomunikacija.

"Ponudit ćemo licencu privatnom sektoru za nekih tri do šest mjeseci. Ministarstvo je dalo zeleno svjetlo, a voljeli bismo da novi operater bude iz inostranstva. Ipak, to će ovisit od zakona o poticanju stranih investivcija koji se proučava na glavnom nacionalnom kongresu. Sudeći po zakonskom okviru koji će biti usvojen, odlučit ćemo da li će to biti strani, domaći ili udruženi kandidati", rekao je Siala u intervjuu za AFP.

Dodjela licence privatnom operateru cilja na stimulaciju tržišta telekomunikacija u Libiji, koje je do sada bilo monopolizirano od javnih kompanija, objasnio je Siala.

Libijski javni operateri, Madar i Libyana, imaju osam miliona pretplatnika, od kojih šest miliona pripada Libyani.

"Sve do sada smo se takmičili između sebe. Potrebna nam je konkurencija koja će biti dobra i za tržište i za korisnike“, kaže Saia.

Libija je još za vrijeme vladavine Moamera Gadaffija, 2009. godine, pokrenula tender za licencu privatnog operatera telekomunikacija, ali ga je i otkazala u zadnjem trenu. Turska kompanije Turkcell i operater iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etisalat, borili su se za licencu.

Siala navodi kako je vlada u kontaktu sa međunarodnim organizacijama i stručnjacima iz Svjetske banke, kako bi poboljšala infrastrukturu sektora telekomunikacija.

Prošle sedmice je, javna kompanija Libya Telecom and Technology potpisala ugovor sa francuskim proizvođačem komunikacijske opreme, Alcatel-Lucent, kako bi instalirali 120 hiljada ADSL linija u nekoliko libijskih oblasti, a u vrijednosti od 2,3 miliona eura. Postavljena je optička mreža, pogotovo u Tripoliju, kako bi se poboljšao kvalitet internet usluga.