Privreda
0

Tvornici opeke Sarajevo koncesija za eksploataciju gline

FENA
Koncesiju za eksploataciju opekarske gline u ležištu "Rapailo" u općini Ilidža dobilo je privredno društvo "Tvornica opeke" d.o.o. Sarajevo.

Tim povodom ministar privrede Emir Hrenovica, uime Vlade Kantona Sarajevo, i direktorica Privrednog društva “Tvornica opeke” Sandra Bezdrob potpisali su danas ugovor o koncesiji.

Tim ugovorom Privredno društvo “Tvornica opeke” d.o.o. Sarajevo steći će pravo na eksploataciju i korištenje opekarske gline iz spomenutog nalazišta u narednih 12 godina.

Ministar Hrenovica je kazao da je po tom osnovu najmanje prihod 100.000 KM godišnje, te da je svaki daljnji metar kubni po 1,9 KM. Naglasio je da će se u narednom periodu nastojati ubrzati proces zaključivanja ugovora o koncesiji, te da očekuje u ovoj godini otvaranje dva kamenoloma. Naglasio je da po zakonu o koncesijama 50 posto od tih prihoda ide općini.

Tvornica opeke se nalazi u Rakovici, općina Ilidža i u sastavu Nexe Grupe djeluje od 2004. godine.

Direktorica Bezdrob je kazala da je potpisivanje tog ugovora veoma značajno za Tvornicu opeke.

-S koncesijom na 12 godina osiguravamo osnovnu sirovinu za našu proizvodnju, što je od presudne važnosti za naš daljnji rad. Naš je cilj da budemo proizvođač broj jedan u široj regiji, a naši proizvodi se prodaju ne samo u BiH već i u Dalmaciji i Crnoj Gori - istakla je Bezdrob.