Privreda
9

Tuzla: Tri pošiljke "Alpskog mleka" zdravstveno neispravne

FENA
Tokom redovnih kontrola izvoznih objekata i na osnovu prijave Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su u mljekari Prerada i promet mlijeka d.d. Tuzla otkrili tri pošiljke zdravstveno neispravnog trajnog tetrapak mlijeka naziva "Alpsko mleko“, s 3,5 procentnim sadržajem mliječne masti i rokovima upotrebe do 17., 19. i 21. februara 2014. godine.

Ove pošiljke sadrže nedozvoljene količine mikroorganizama, veće od količina određenih Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima hrane životinjskog porijekla, saopćavaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Dosadašnjom kontrolom potvrđena je količina od približno 160.000 litara mikrobiološki neispravnog "Alpskog mleka“ s 3,5 posto mliječne masti spomenutog proizvođača s rokovima upotrebe do 17., 19. i 21. februara 2014. godine, pripremljenog za izvoz.

Navedena količina predmetnog mlijeka je stavljena van prometa, uz istovremenu mjeru obustave izvoza, koja vrijedi do daljnjeg.

Istovremeno, utvrđeno je da je 1.720 litara od navedena količine kontaminiranog mlijeka, na dosad, kako je saopćeno, nerazjašnjen način, pušteno u promet.

Nadzorom veterinarske inspekcije dio te količine je pronađen i povučen s tržišta, a u toku su napori veterinarskih inspektora usmjereni na otkrivanje i povlačenje ostatka navedene količine neispravnog mlijeka.

Upućen je apel trgovcima koji su u svoje objekte zaprimili "Alpsko mleko“ s 3,5 posto mliječne masti i rokovima upotrebe do 17., 19. i 21.02.2014. godine, proizvođača Prerada i promet mlijeka“ d.d. Tuzla, da zbog zdravstvene neispravnosti izvrše njegov povrat.

Također, upućen je i poziv građanima da, ukoliko spornu vrstu mlijeka pronađu na policama trgovina, izvrše dojavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzla.