Privreda
0

Transparency International BiH će tužiti Agenciju za bankarstvo RS

Piše: G. D.
Transparency international BiH će podnijeti tužbu protiv Agencije za bankarstvo zbog odluke o zabrani dostavljanja na uvid završnog izvještaja privremenog upravnika u Bobar banci.

TI BiH je od Agencije za bankarstvo RS tražio informacije o svim podacima, činjenicama i saznanjima kojima Agencija dokazuje da je ranije preduzimala radnje u predmetu Bobar banka.

"Iako smo obaviješteni da takve informacije postoje, odnosno da se ranije postupalo u ovom predmetu, Agencija je informacije odbila ustupiti ističući da one predstavljaju službenu tajnu. TI BiH je također tražio od Agencije za bankarstvo RS da dostavi izvještaj o finansijskom stanju i perspektivi Bobar banke a.d. Bijeljina, ali i završni izvještaj o toku postupka privremene uprave i njenom okončanju, sa obrazloženjem koje su mjere realizovane u postupku privremene uprave. Sporni izvještaji nisu dostavljeni i predočeni javnosti, iako javnost polaže pravo da ih posjeduje, jer samo na osnovu njih se može ocijeniti rad privremenog upravnika, koji je sada ujedno i likvidacioni upravnik", rekli su u TI BiH.

Njima je prvi put rečeno da izvještaj još nije završen, a potom je Agencija odbila ustupiti traženi izvještaj, zaboravljajući odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama.

"To stvara sumnju da privremeni upravnik ili nikada nije sastavio dokument kojim je morao detaljno da obrazloži svoj rad ili je ovo način da se prikrije nerad nadzornih organa, ali i nezakonitosti u koje se sumnja od početka otvaranja ove afere", rekli su u TI BiH.