Privreda
0

Toplane Sarajevo dobile modernu i značajnu laboratoriju

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prošle sedmice je u preduzeću Toplane Sarajevo otvorena Laboratorija za verifikaciju mjerila toplotne energije, prva ove vrste u našoj zemlji.

Značaj ovog projekta je veliki, budući da je mjerenje potrošnje toplotne energije i naplata troškova na osnovu izmjerene potrošnje osnovna smjernica razvojnih planova KJKP Toplana, kao i ostalih proizvođača i distributera toplotne energije u BIH.

S obzirom na to da je zakonska obaveza verifikacija mjerila svakih pet godina, a da u BIH nije postojala niti jedna laboratorija ove namjene, KJKP Toplane su zajedno sa Kantonom Sarajevo i Institutom za mjeriteljstvo BIH pokrenule proces njenje izgradnje.

Projekat se odvijao u više faza od izrade projektne dokumentacije, građevinske rekonstrukcije prostora za smještaj laboratorije, te nabavke opreme do konačnog imenovanja od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH kao nadležne institucije za rad laboratorija u našoj zemlji.

"Mjerila prolaze kroz tri sistema u okviru kojih se ispituje protok, temperaturni senzori i elektronska računska jedinica, kao zasebni elementi koji utiču na rezultate mjerenja. Kada je riječ o sistemu za mjerenja protoka, postoje dvije linije, jedna za mala, tj. mjerila do 30 m³/h, koja se najčešće koriste za stanove i poslovne prostore, te linija za velika mjerila, koja se ugrađuju u/ispred zgrada, kapaciteta do 150 m³/h", kazala nam je rukovoditeljica Laboratorije Sanela Muhović.

"Na području cijele BiH imamo ugrađeno blizu 10.000 individualnih mjerila, a bit će ih sve više, jer se u Evropi već odavno naplata vrši na osnovu izmjerene potrošnje, to je jedna od dirktiva EU, tj. evropski standard. Samo u sistemu KJKP Toplana Sarajevo danas je oko 2.200 takvih mjerila, većinom u novoizgrađenim objektima, a na području Kantona Sarajevo imamo još par hiljada mjerila drugih proizvođača i distributera toplotne energije. U drugim gradovima BiH, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli..., imamo još barem pet hiljada mjerila, što govori kolike su potrebe za veifikacijom mjerila u BIH i o tome koliki je značaj naše laboratorije", navela je ona.

Inače, Laboratorija trenutno ima tri uposlenika, a najviše posla očekuju na proljeće i ljeto, kada mjerila nisu u upotrebi. Novac za Laboratoriju izdvojila je Vlada KS (500.000 KM), Institut za mjeriteljstvo BiH (650.000 KM), te KJKP Toplane (200.000 KM). Naredni korak je akreditovanje Laboratorije od strane tijela za akreditaciju BATA kako bi se mogla raditi verifikacija mjerila za korisnike izvan BIH, tj. na međunarodnom nivou.