Privreda
0

Tenzije u Egiptu podigle cijene nafte na gotovo 110 dolara

FENA
Političke tenzije i nasilje u Egiptu, koje prijete da izazovu građanski rat u toj zemlji, na tržištu nafte uzrokovale su strah od naglog smanjenja zaliha tog goriva širom svijeta.

Prema posljednjim podacima, barel nafte ponovo je zabilježio blagi porast cijena u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, prenose u petak agencije.

Američka nafta za septembarski termin isporuke poskupila je na berzi u New Yorku 12 centi, na 107,45 dolara za barel, a ista količna nafte na Londonskoj berzi trenutno košta 109,77 dolara, ili pet centi više nego u četvrtak.

Prema pisanju američkih medija, sukobi između protivnika vojnog udara, odnosno pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija i snaga sigurnosti te zemlje, koji su odnijeli više od 600 života, a prema tvrdnjama opozicije najmanje dvije hiljade žrtava, dodatno su pojačali nervozu na tržištu nafte koja je vidljiva još od početka jula.

Iako Egipat nije veliki naftni izvoznik, trgovci su zabrinuti da bi se nasilje u toj zemlji moglo proširiti na susjedne zemlje koje izvoze naftu ali i zbog mogućnosti blokade puteva za transport nafte kroz najveću arapsku državu.