Privreda
0

Svjetska privreda najslabija od velike depresije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetska privreda je suočena s "najdubljim padom od perioda Velike depresije", ističe se u izvještaju UN-a o izgledima globalne ekonomije u 2009. godini, čije je izvode u ponedjeljak prenio BBC.

Globalna privredna ekspanzija bi iduće godine, uslijed ekonomske krize u razvijenom svijetu, uključujući SAD i Evropu, mogla biti negativna i opadne za minus 0,4 posto u odnosu na 2008., ističe se u analizi UN-ovih stručnjaka.

Stručnjaci svjetske organizacije predviđaju da će razvijene zemlje dogodine imati negativnu stopu privrednog rasta od minus 1,5 posto, dok bi ekonomije zemalja u razvoju trebalo da ostvare dvoipoprocentni ekonomski uspon.

U izvještaju UN-a o perspektivama svjetske privrede tokom naredne godine daju se tri moguća scenarija daljnjeg razvoja događaja na globalnoj ekonomskoj sceni.

Prvi scenarij računa na ukupan skroman globalni privredni rast od jedan posto, dok drugi - pesimistički - predviđa negativnu privrednu ekspanziju u svijetu tokom 2009. godine od minus 0,4 procenta.

Treći, optimistički scenarij ukazuje na mogućni skok globalne ekonomije u narednoj godini od 1,6 procenata, što je lošije u odnosu na procijenjeni rast u ovoj i ostvareni u prošloj godini od 2,6 i 3,8 procenata.

Šef ekonomista UN-ova tajništva i jedan od autora studije Rob Vos ocijenio je da tmurne procjene privrednog rasta u narednoj godini ukazuju da je normalizaciju prilika u svjetskoj ekonomiji teško očekivati prije nego što se stabilizira stanje na finansijskim tržištima i kreditne mogućnosti banaka vrate na nivo prije krize.

Vos ocjenjuje da je teško očekivati, cijeneći na osnovu tekućeg razvoja situacije, bitnije poboljšanje globalne ekonomske situacije u kraćem periodu jer, kako on smatra, "izgledi za pesimistički scenarij postaju sve veći".

U izvještaju UN-a se navodi da će se pad ekonomske aktivnosti dogoditi, prije svega, u razvijenom svijetu, ali da će posljedice globalne krize u trgovini i finansijskoj sferi, u vrlo oštroj formi, također osjetiti i manje razvijene zemlje.

Siromašne zemlje će se zbog ekonomske krize globalnih razmjera suočiti s povećanjem cijene eksternih kredita, kao i s nižom stopom privrednog rasta zbog pada izvoza, navodi se u izvještaju.

Svoj izvještaj o globalnom ekonomskom razvoju UN obično objavljuje u januaru, ali su ovaj put najvažniji segmenti te analize predstavljeni ovog vikenda učesnicima Međunarodne konferencije za finansiranje razvoja u glavnom gradu Katara Dohi.