Robert Zelik
0

"Svjetska privreda će u 2009. pasti do dva procenta"

FENA
Svjetska privreda će u ovoj godini opasti za jedan do dva procenta, izjavio je u subotu u Briselu predsjednik Svjetske banke (SB) Robert Zelik, naglašavajući da je obim sadašnjeg ekonomskog prigušenja najizraženiji od velike privredne krize 30-tih godina prošlog stoljeća.

On je najavio da će Svjetska banka ubrzo objaviti svoju prognozu globalnog ekonomskog pada u rasponu od jedan do dva procenta naglašavajući da takve pokazatelje u cijelom svijetu nisu vidjeli još od drugog svjetskog rata, odnosno od velike privredne krize, označavajući zbog toga 2009. kao opasnu godinu.

Zelik se pri tome pozvao na analizu Međunarodnog monetarnog fonda koja računa s ekonomskim padom svjetske privrede za jedan procenat, objavile su svjetske agencije.

Prvi čovjek SB-a izrazio je bojazan da postojeće mjere neće biti dovoljne da se savlada kriza, pozivajući istovremeno da grupa ekonomski najrazvijenih država i zemalja s privredama u usponu (G20) razmotri na predstojećem aprilskom samitu u Londonu da li je za podsticanje privrednog oživljavanja neophodno preduzeti dalje fiskalne stimulanse.

"Grupa G20 bi trebalo da stvori monitoring sistem", poručio je Zelik ukazujući da bi takav sistem pratio realne utjecaje postojećih fiskalnih paketa pojedinih vlada.

On je predočio da će se utjecaji nekih paketa javiti do 2010. godine i da je, s obzirom na nesigurnost koju kriza donosi, sasvim sigurno neophodan proces kojim bi se pratilo da li će iduće godine biti potrebno i nešto povrh sadašnjih mjera.

Zelik je citirao i najnovije prognoze Svjetske banke prema kojima će ove godine 400.000 djece umrijeti zbog indirektnih posljedica globalne ekonomske krize.

Predsjednik SB-a je rekao da postoje stvari koje ekonomske utjecaje premještaju u sferu politike i socijalne stabilnosti, upozoravajući da ukoliko se djeci ne da hrana dovoljne kaloričnosti, da će biti izgubljena jedna generacija.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) je protekle sedmice prognozirao da će svjetska ekonomije ove godine zabilježiti pad od pola do jednog procenta, što bi bilo prvi put od drugog svjetskog rata, objavile su svjetske agencije.

Prvi zamjenik direktora MMF-a Džon Lipski je ocijenio da će oživljavanje svjetske ekonomije iz sadašnje krize, najvjerovatnije, početi na tržištima u razvoju, naglašavajući da je prvi korak za okončanje krize reforma svjetskog finansijskog sistema.