Privreda
6

Svečano otvoren 12. lukavački sajam turizma "List“ 2014.

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Lukavac će u naredna tri dana biti domaćin 12. Sajma turizma "List", čiji je organizator preduzeće Nuhanović, suorganizator Općina Lukavac, a pokrovitelji Vlada FBiH, Vlada TK, federalno ministarstvo turizma i okoliša, Turistička zajednica TK i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Na 2.000 kvadratnih metara zatvorenog i 1.500 kvadratnih metara otvorenog prostora predstavit će se 125 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Italije, Njemačke, Indonezije, Crne Gore, Albanije, Turske i BiH.

Sajam je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je istakao značaj organizacije ovakve manifestacije, a prisutnim su se obratili direktor sajma Izet Nuhanović, premijer TK Bahrija Umihanić i gradonačlenik Ulcinja Fatmir Gjeka.

Već danas, neposredno nakon otvaranja, održana je sajamska manifestacija Festival hrane i pića, a ukusna jela koja su pripremile žene iz raznih udruženja u BiH među prvima su probali Bakir Izetbegović, Bahrija Umihanić, Fatmir Gjeka, načelnik Općine Lukavac Dževad Mujkić i druge brojne zvanice.

Na sajmu će se organizovati i poslovni susreti izlagača, a planirano je potpisivanje protokola i bratimljenju općina Ulcinj i Lukavac.

Tradicionalno, kao i svake godine, trećeg dana sajma organizuje se Novinarska kotlićijada na kojoj će se ekipe medijskih kuća nadmetati u spremanju gulaša.

Organizator je predvidio održavanje okruglih stolova o temama: Očuvanje i prezentacija naslijeđa kroz ekolokalitete na području TK, Tradicionalne vrste hrane u funkciji razvoja turizma i Poslovno okruženje za razvoj starih zanata na području TK, dok će Udruženje kuhara održati predavanje o temi: Organizacija specijalnih vrsta ishrane u ugostiteljstvu: gluten free, ishrana za dijabetičare, ishrana za sportaše, djecu i omladinu.

Lani je sajam u Lukavcu posjetilo između 12 i 15 hiljada posjetilaca, a predstavilo se 128 izlagača iz 10 zemalja. U zabavnom dijelu lukavačkog sajma predviđen je i cjelovečernji koncert beogradske grupe S.A.R.S.