Privreda
70

Sve veće zanimanje poljoprivrednika za uzgoj kornišona

Klix.ba
Agrona preko projekta "USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa" počinje sa pripremama za sljedeću sezonu uzgoja kornišona u BiH

Agrona d.o.o. Živinice kao implementator projekta USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa počela je sa pripremama za novu sezonu uzgoja krastavaca kornišona u Bosni i Hercegovini. U toku mjeseca decembra i januara planirano je niz informativnih i edukativnih sastanaka po lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

U prvoj sezoni uzgoja kornišona je u šezdeset općina, sa oko 1.500 kooperanata uzgojeno i isporučeno 4.200 tona ili 180 šlepera kornišona, od čega je preko 80% izvezeno na tržište EU. Nakon uspješne prve sezona uzgoja kornišona u BiH Agrona se pozicionirala kao primarni proizvođač krastavca kornišona u BiH, te u sljedećoj sezoni je planirano povećanje broja kooperanata, kao i povećanje ukupne proizvodnje za 20%.

"Za dolazeću sezonu su planirana nova ulaganja, povećanje proizvodnje, i izvoz sirovina na tržište EU preko kapaciteta firme Brajlović GmbH, članice Adriatic Group iz Beča. Osim uzgoja krastavaca kornišona u narednoj sezoni planira se i uzgoj drugih povrtlarskih kultura. Posebno su nam interesantne paprike, te uzgoj i otkup jagodičastog voća", izjavila je Ismeta Jakupović, direktorica firme Agrona d.o.o. Živinice.

Pored cijelog tima Agrone koji je zaslužan za organizaciju proizvodnje, te podrške i kapaciteta za otkup i plasman sirovine preko Adriatic Group, u kompletnu organizaciju uključeno je preko 30 lokalnih organizatora proizvodnje i 35 agronoma koji svakodnevno pružaju stručnu pomoć na terenu.

Najuspješniji organizator prošle sezone je bio Jasmin Selimović koji je na području opštine Živinice sa 310 sadnica na 105 dunuma i sa 143 kooperanata, organizovao uzgoj i otkup preko 500 tona krastavca kornišona za firmu Agrona, a u sklopu projekta "USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa".

"U Živinicama smo u periodu maj-septembar 2015. napravili dobre rezultate. Poljoprivrednici sa kojima sarađujem imaju već dugogodišnje iskustvo i zajedničkim radom i zalaganjem smo ostvarili zacrtane ciljeve. Ipak, naš cilj za sljedeću sezonu je uzgojiti 1.000 t kornišona u opštini Živinice za firmu Agrona i time postati lokalni rekorderi uzgoja kornišona u BiH", izjavio je organizator proizvodnje opštine Živinice za Agrona d.o.o. Jasmin Selimović.

Pripreme zemljišta su već počele. Agronomska služba je uveliko počela sa radom na terenu. U planu je i niz stručnih skupova za agronome, organizatore, ali i lokalni skupovi za kooperante projekta, sve u cilju postizanja maksimalnih rezultata u uzgoju kornišona.

"Okupili smo najbolje agronome i stručnjake u Bosni i Hercegovini, koje konstantno dodatno edukujemo i specijalizujemo iz oblasti uzgoja kornišona. U planu je i edukacija stručnog kadra od strane najboljih svjetskih agronoma o novim tehnologijama i procesima uzgoja kornišona, a što ćemo primijeniti i na teritoriju BiH", izjavio je dip. ing. agr. Nedim Šerifović.

Kornišon zahtjeva rad i poznavanje biljke. Uz konstantnu podršku cijelog tima stručnjaka i firme Agrona moguće je postići fantastične rezulatate. U prošloj sezoni najbolji pojedinačni kooperanti su uspjeli uzgojiti i do 11t kornišona. Jedan od uspješnijih kooperata je i Samir Gluhić iz Gradačca, koji je sa svojom porodicom na 1 dunumu uzgojio 8,5 t kornišona koje je otkupila Agrona.

"Kornišon, u toku sezone zahtjeva rad i zalaganje. Iako smo imali prethodnog iskustva, pomoć agronoma je bila neophodna za postizanje odličnih rezultata. U toku tri mjeseca obezbijedili smo prihode koje neko zaradi svakodnevnim radom za cijelu godinu", izjavio je kooperant projekta USAID Partnersvo za razvoj agrobiznisa Samir Gluhić.

Projekat USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa obuhvata cijeli lanac vrijednosti, od poljoprivrednika, organizatora, otkupa, te plasmana na domaćem i ino tržištu. Kao takav se svrstava kao najveći poljoprivredni projekat u privatnom sektoru u BiH. Pored podrške i investicije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), partneri "USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa" su bosanskohercegovačke kompanije Brams d.o.o.Sarajevo, Natura Food d.o.o. Bijeljina i Plant d.o.o. Tuzla, te kompanija iz dijaspore Brajlović GmbH Austria koja je ujedno i najveći investitor projekta.