Igor Gavran
0

"Strujni udar" za bh. privredu

FENA
Povećanje cijena struje bio bi najteži udarac našoj privredi koji bi veoma otežao i usporio njen izlazak iz recesije upravo u trenutku kada naše najjače kompanije "hvataju zalet" za oporavak, izjavio je projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran povodom zahtjeva elektroprivreda u FBiH za korekcijom cijena električne energije.

On napominje da je opravdanje povećanjem cijena uglja neutemeljeno, jer je vlasnik rudnika uglja isti kao i Elektroprivrede BiH, a odnedavno su čak i ujedinjeni u jedinstveni koncern.

"Relativno visoki troškovi eksploatacije uglja kod nas jesu realni, ali uzrokovani isključivo tehnološkom zaostalošću, viškom radnika i lošim upravljanjem. Sve to u aktuelnom koncernu planirano je i realno moguće prevladati velikim ulaganjima za koja sredstva postoje", kazao je Gavran Feni.

Kako se budu odvijala ulaganja i racionalizacija broja radnika, tako će padati troškovi eksploatacije i rasti profitabilnost rudnika, odnosno koncerna, a ulazni troškovi za formiranje cijene struje postajati sve niži.

Po Gavranovim riječima, opravdanje povećanjem naknada za općine na čijoj teritoriji se nalaze hidroakumulacije jeste realno veliko povećanje troškova, ali nije objektivna ekonomska pojava.

"Dakle, kao i kod cijene uglja riječ je o unutarnjoj preraspodjeli. S obzirom na to da je dobit Elektroprivrede višestruko veća od povećanja ovih naknada jasno je da neće imati nikakvih problema za njihovo izmirivanje i to je ustvari potpuno isto kao da je Vlada odlučila te naknade sama isplaćivati, nakon što uzme dio dobiti Elektroprivrede", kazao je Gavran.

Najava da nije riječ samo o povećanju cijena, nego "korekcijama" kojim će neki imati i nižu cijenu bezobzirna je, kaže Gavran, pošto se navodno mogućnost smanjenja predviđa za potrošače tako minimalnih količina energije (do 150 kW mjesečno), da je objektivno nijedno prosječno domaćinstvo neće ostvariti jer je prosjek veći.

Jedino uvjetno pozitivno je najavljivanje mogućnosti nižih cijena za mala i srednja preduzeća, ali treba vidjeti da li je i to realno ili fiktivno kao za domaćinstva, kaže Gavran.

"Ključno što ove najave čini izglednom katastrofom za našu privredu jeste da se "velikim potrošačima" najavljuje najveće poskupljenje", dodao je Gavran.

Pošto su "veliki potrošači" nosioci razvoja, najveći izvoznici i poslodavci, noseći stupovi ionako slabe ekonomije, podići njima cijenu struje znači da će sposobnost Aluminija da ponovo dostigne punu proizvodnju biti spriječena ili jako otežana, radnici ArcelorMittala Zenica koji su na čekanju teže će se vratiti na posao jer će svako povećanje proizvodnje biti znatno skuplje, a uz to će od svojih mizernih naknada morati plaćati skuplju struju u svojim domaćinstvima.

"Svi ostali veliki proizvođači doživjet će težak udarac i možda čak morati dodatno smanjiti proizvodnju umjesto da je povećaju", kazao je Gavran, komentirajući najavljene zahtjeve za povećanje cijena električne energije u FBiH.