Privreda
0

Strani investitori kupili zemljište za gradnju rezidencijalnih naselja u Ilijašu

FENA
Strani investitori zainteresirani su za izgradnju četiri rezidencijalna naselja u Bioči, Ljubinićima, Popovićima i Savića brdu u Općini Ilijaš.

Parcele su već kupili, te očekuju da će od Kantona Sarajevo i Općine moći dobiti neophodne saglasnosti i dozvole kako bi mogli što prije početi gradnju, saopćeno je iz Press službe KS.

Tim povodom u utorak su se susreli ministar privrede KS Emir Hrenovica i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji su sa pomoćnicima definisali neophodne procedure za intenziviranje realizacije ovog projekta.

"Očekujem da će Općina od nadležnog Ministarstva privrede što prije pribaviti neophodne saglasnosti vezane za namjenu ovog zemljišta, kako bi prijedlog parcelacije mogao biti upućen na razmatranje Općinskom vijeću, te kako bi Općina mogla davati dozvole za gradnju tih naselja", istakao je načelnik Fazlić.

Ministar Hrenovica smatra kako će dolazak investitora biti pozitivan i za razvoj industrijskih zona u ovoj općini, te je pohvalio ovu aktivnost Općine.

"Ministarstvo će se aktivnije uključiti u rješavanje ovog pitanja u svakom segmentu, kako bi se ubrzale potrebne procedure", naglasio je.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima rekonstrukcije puteva u rejonu eksploatacije šuma u ovoj općini.

Prema riječima načelnika Fazlića, oko 50 posto ukupnog šumskog fonda kantona eksploatiše se na području ove općine. Mještani naselja u kojima se vrše sječe šume zahtijevaju da se lokalni putevi, kojim se vrši transport stabala, obnavljaju.

Ministar Hrenovica je istakao da su zahtjevi opravdani, te da Kanton, ali i viši nivoi vlasti, moraju vratiti dio novca od sječe šuma ovoj lokalnoj zajednici, između ostalog i kroz rekonstrukciju lokalnih puteva.

U tom smislu najavljeno je i da će Ministarstvo privrede poduzeti aktivnosti na izmjeni i dopuni važećeg Kantonalnog operativnog plana finansiranja projekata iz sredstava opšte korisne funkcije šuma, kojim bi se definisao utrošak novca za ovu namjenu.

Nakon sastanka, ministar i načelnik su posjetili firmu "Drvoprodukt" Ilijaš za proizvodnju drvenih elemenata i firmu "Tranzitexport“ Sarajevo, koja se bavi proizvodnjom i prodajom građevinskog materijala, gdje su se upoznali s planovima menadžmenata za širenjem proizvodnje na području ove općine.