Privreda
0

Štrajk rudara u FBiH i dalje prijeti

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predstavnici Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH i rukovodstva i sindikata rudnika koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH dogovorili su danas u Sarajevu da topli obrok i regres zaposlenih u rudnicima bude izjednačan sa zaposlenima u Elektroprivredi, ali o platama rudara nije razgovarano, zbog čega postoji mogućnost rudarskih protesta i štrajka iduće sedmice.

Na sastanku je dogovoreno da do kraja godine bude izrađen novi kolektivni ugovor kojim bi topli obrok i regres zaposlenih u rudnicima od 1. januara iduće godine bili izjednačeni sa ovim naknadama zaposlenima u Elektroprivredi.

Nezadovoljni što nije razgovarano o visini plata rudara, predstavnici sindikata rudnika Kakanj, Zenica i Breza potvrdili su da će u ponedjeljak, 26. septembra, kako je ranije najavljeno, doći na proteste ispred zgrade Vlade FBiH, a da će u utorak početi generalni štrajk, ukoliko Glavni odbor Sindikata ne odluči drugačije tokom vikenda, prenijeli su federalni mediji.

Prema ranijoj odluci Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH, generalni štrajk u krugu tri ugljenokopa trajao bi do ispunjenja zahtjeva, odnosno davanja garancija od poslodavca da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi.

Zaposleni u rudnicima Banovići i Đurđevik, zbog posebnih okolnosti najavili su da neće štrajkovati, ali će dati apsolutnu podršku rudnicima u štrajku.