Privreda
61

Steelmin BH: Firma zatvorena zbog sporosti suda, 60 radnika želi nazad na posao

Klix.ba
Načelnik općine Jajce Edin Hozan razgovarao je danas s otpuštenim radnicima firme Steelmin BH.

On je tom prilikom izrazio svoje nezadovoljstvo zbog sporog rješavanja sudskog spora zbog kojeg je 60 radnika spomenutog poduzeća otpušteno s posla, a preduzeće zatvoreno.

U razgovoru s načelnikom radnici su najavili da će biti istrajni u svojim namjerama da se vrate na posao, tim više što je ovo poduzeće zatvoreno zbog odugovlačenja u rješavanju sudskog spora i činjenice da Steelmin BH nema pristup svom objektu, a ne zbog financijskih problema.

Općina Jajce obavijestit će i tražiti od vlada na državnom, federalnom i kantonalnom nivou te resornih ministarstava uključivanje u rješavanje ovoga problema.

Pokretanje proizvodnje u ovom poduzeću od interesa je ne samo za grad Jajce nego za cijelu državu, saopćeno je iz Ureda načelnika općine Jajce.

Firma Steelmin BH je osnovana 2011. godine i uključuje peći 4 i 5 koje su nekada pripadale industrijskom gigantu iz Jajca, firmi Elektrobosna.

Uprava kompanije je nedavno obavještila javnost i predstavnike bh. vlasti da je zbog dugog trajanja sudskih sporova prinuđena odmah zatvoriti firmu dok se sporovi ne riješe.

"Nalazimo se u sudskim sporovima za prilaz zemljištu koje okružuje firmu. Sudovi i na općinskom kao i na kantonalnom nivou su nastavili da odugovlače sa donošenjem finalne odluke zbog tehničko pravnih razloga. Naši investitori su zabrinuti da njihova investicija u projekt nije sigurna i neće više ulagati novac u pogon dok se pravo pristupa ne potvrdi i ne riješi u našu korist", kažu iz kompanije Steelmin BH.