Privreda
53

Sorensen: Privatni sektor u BiH je prilično jak, ali nedostaju ulaganja

Piše: E.S.H.
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas zatvorena konferencija o ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine. Konferenciju je organizirala Direkcija za evropske poslove u BiH (EUSR), a prezentacija Sporazuma za razvoj u Bosni i Hercegovini je održana pod predsjedanjem ambasadora Petera Sorensena, specijalnog predstavnika Evropske unije.

"Uradili smo odličan posao za kratko vrijeme, svi zajedno. Ovo nije kraj, ovo je samo početak nečega što ćemo nastaviti i mislim da je to najvažnije. Mislim da su definisani glavni ekonomski, ali i druge probleme ove zemlje, što je veoma bitno za početak. Svi smo pod utiscima zbog prirodne katastrofe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu i svi ćemo se zajedno potruditi da svojim djelima pozitivno utičemo na buduće događaje", rekao je Sorensen i zahvalio se učesnicima konferencije.

Cilj Foruma za prosperitet i zapošljavanje bio je utvrđivanje mjera koje će privući investicije, zauzimanje šireg pristupa ekonomskim prilikama, podsticanje otvaranja novih radnih mjesta i ostvarivanje bolje socijalne zaštite. Ambasador Sorensen je rekao da svi zaključci koji su doneseni određuju na koji način pomoći Bosni i Hercegovini, ali i mnogo više od toga.

"Moj zaključak je da su visok nivo nezaposlenosti, loš odnos društva prema socijalno ugroženima, komplicirane procedure za otvaranje vlastite firme i visok nivo korupcije glavne stvari na koje se treba fokusirati i rješavati ih. Mijenjanjem ekonomije se može pozitivno utjecati na ljude i ujediniti ih u borbi pozitivnim ishodom. Mnogi učesnici su naglasili da se mogućnosti zanemaruju zbog ličnih ili tuđih interesa što dovodi i do problema u samoj državi. Mi ćemo se aktivno uključiti u rješavanje ovih problema i odmah se posvetiti gorućim temama, a to su porezi i zapošljavanje", naglasio je.

Smatra i da Bosna i Hercegovina mora smanjiti cijenu rada i uskladiti je sa propisima EU, te da se mora poraditi na pojednostavljivanju procedura i maksimalno olakšati i proces zapošljavanja. Specijalni predstavnik je podsjetio i da je naša zemlja, prema lakoći poslovanja, od 189 zemalja rangirana na nezavidno 131. mjesto, u odnosu na zemlje regiona: Crna Gora 44., Hrvatska 89., Kosovo 86., Albanija 90. mjesto.

"Država mora poraditi na tome da taj koeficijent približi susjednim zemljama. Privatni sektor je poprilično jak, ali nedostaju ulaganja. Dakle, država mora ojačati i ustabiliti ovaj sektor kako bi ponudila sigurna ulaganja za mnogobrojne inostrane ulagače. Korupcija je veoma bitan segmentu u svemu ovom, jer smanjuje šansu za ulaganjima i napretkom poslovanja. U borbi protiv korupcije potrebno je ojačati zakonski segment kao i reformirati administraciju. EU će pomoći savjetima i konkretnim primjerima kako unaprijediti sistem u borbi protiv korupcije, ovladati troškovima i transparentnošću potrebnih segmenata. I na kraju, Bosna i Hercegovina mora ojačati društvenu zaštitu kroz određene korake. Svjetska banka je spremna pomoći u ovome i podržati potrebne reforme", zaključio je ambasador Sorensen.

Napomenuo je da će se odmah krenuti ka određivanju prioriteta kako bi se što prije krenulo ka unaprijeđenu zemlje i donošenju potrebnih reformi i promjena koje će sigurno voditi ka boljem i kvalitetnijem životu.

"Ovo nije kraj, sve što smo zaključili samo je početak, jer moramo i hoćemo nastaviti da radimo", rekao je na zatvaranju konferencije.

Forum je organizovan u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država.