Privreda
42

Sorensen i Hill pozivaju građane da predlože ideje o unapređenju ekonomije

FENA
Peter Sorensen (Foto: AFP)
Peter Sorensen (Foto: AFP)
U zajedničkoj poruci, ambasador Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, i Nicholas M. Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a , pozvali su građane da razmijene mišljenja o tome kako bi se ekonomija Bosne i Hercegovine mogla unaprijediti.

Kako su naveli, katastrofalne poplave koje su protekle sedmice pogodile mnoge dijelove zemlje izazvale su ogromnu tugu i žalost, a ekonomski oporavak i investiranje u Bosnu i Hercegovinu postaju pitanje od još većeg značaja i hitnosti.

"Sigurni smo da ćete se složiti s nama da mnogo više treba učiniti da se otvore nove mogućnosti i da se poboljša kvalitet života u ovoj zemlji. Obraćamo vam se jer želimo da saznamo više o tome šta vas brine i da čujemo vaše ideje", rečeno je u zajedničkoj izjavi.

Pozvali su ih da podijele razmišljanja o načinima otvaranja novih radnih mjesta, ulaganja i ostvarivanja napretka u BiH. Virtualni forum za prosperitet i zapošljavanje u BiH pokrenut je ove sedmice na Facebooku i Twitteru.

Informacije s Virtualnog foruma će se prikupljati i koristiti na dvodnevnom sastanku lidera i predstavnika vlasti, ekonomske, političke, građanske, akademske, poslovne i medijske zajednice.

Forum za prosperitet i zapošljavanje organiziran je u saradnji s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Naglasili su da je neophodno identificirati ključne ekonomske izazove u BiH i definirati paket konkretnih politika i mjera za privlačenje investicija, širi pristup ekonomskim mogućnostima, poticanje otvaranja novih radnih mjesta i jačanje socijalne zaštite.