Privreda
3

Sony mijenja poslovnu strategiju?

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski Sony saopštio je da će razmotriti prijedlog jednog od svojih najvećih akcionara o prodaji 20 posto poslova iz oblasti zabave.

Ideja je stigla od Daniela Loeba, osnivača jednog američkog hedge fonda, koji je u pismu dostavio prijedlog upravi Sonyja.

Ovaj investitor smatra da kompanija, koja je godinama poslovala sa velikim gubicima, treba da iskoristi raspoloživa sredstva za ulaganja u svoje odjeljenje za elektroniku.

Predsjednik Sonyja Kazuo Hirai rekao je da će upravni odbor kompanije detaljno razmotriti Loebov prijedlog, ali nije saopštio kada će uslijediti odgovor.

Poslije ovih vijesti, vrijednost Sonyjevih akcija povećana je za 5,9 posto na berzi u Tokiju, prenio je BBC. Kompanija je ranije tvrdila da njeno odjeljenje za zabavne sadržaje nije na prodaju.

Sony je nedavno objavio umanjenu prognozu o prodaji kamera, pametnih telefona i tableta. a Hirai je rekao da postoje "ohrabrujući znaci" poboljšanja poslovanja u oblasti elektronskih uređaja.

Ranije ovog mjeseca, Sony je objavio da je ostvario profit prvi put u posljednjih pet godina, ali da je to posljedica prodaje imovine i slabljenja kursa jena.