Privreda
1

Socksmaker 3 u BiH ulaže novih milion eura i zapošljava još 80 osoba

Klix.ba
Italijanska kompanija Socksmaker 3, prvi proizvođač čarapa u BiH, uz investiciju od milion eura odlučila je napustiti Kinu i usredotočiti se na našu zemlju.

"Uz jedan evropski zakon o plinu, kompanije poput italijanske Liquivex bile bi spremne udvostručiti svoje investicije u BiH. Ovo je put koji treba slijediti kako bi se privukla veća ulaganja, zaposlili novi uposlenici i izašlo u susret znacima društveno-ekonomske nedaće, koje su nedavne demonstracije otvoreno otkrile", rekao je ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias prilikom posjete italijanskim proizvodnim pogonima u općinama Usora, Tešanj i Doboj Jug (sjeverna BiH).

U pratnji zamjenice ministra vanjske trgovine, Ermine Salkičević-Dizdarević, predstavnik Italije posjetio je kompaniju Liquivex, u kojoj italijanska Liquigas učestvuje sa 90% kapitala, prvi privatni operater u sektoru tečnog naftnog plina u BiH, i Socksmaker 3, prvi proizvođač čarapa u BiH.

Kompanija Socksmaker 3 je najavila da u naredne dvije godine namjerava uložiti milion eura i zapošljavanja dodatnih 80 zaposlenika, koncentrirajući tako veći dio proizvodnje u BiH, pritom napuštajući Kinu. Oba ova slučaja dokaz su kako delokalizacija proizvodnje u ovoj balkanskoj zemlji, praćena snažnom diplomatijom kao podrškom rasta, može predstavljati priliku za razvoj i rast obje zemlje, navodi se u saopćenju Italijanske ambasade.

Misija ambasadora Corriasa okončana je susretom sa lokalnim ekonomskim djelatnicima i načelnicima općina Usora, Tešanj i Doboj Jug, tokom kojeg su analizirane mogućnosti dodatnih italijanskih ulaganja u ovoj regiji.