Privreda
0

Slovenci od RiTE Ugljevik traže odštetu od milijardu i 570 miliona KM

FENA
RiTE Ugljevik
RiTE Ugljevik
Elektroprivreda Slovenije podnijela je tužbu protiv Rudnika i Termoelektrane Ugljevik u kojoj traži odštetu od čak milijardu i 570 miliona KM.

U novoj, prije tri mjeseca dopunjenoj tužbi, slovenska kompanija je precizno navela iznose miliona koje traži kao odštetu na ime sredstava uloženih u prijeratnu izgradnju RiTE Ugljevik, zatim na ime naknade za gospodarenje udruženim sredstvima, kao i na ime odštete zbog neisporučne električne energije.

Prvobitni tužbeni zahtjev bio je od 66,8 miliona maraka, ali je u januaru ove godine podnesena dopuna tužbe u kojoj slovenska elektroprivreda traži još oko milijardu i 500 miliona KM odštete od RiTE Ugljevik.

Sve ovo je konstatirala nezavisna revizorska kuća "Deloiette" u revizorskom izvještaju o radu RiTE Ugljevik u 2011.godini, a niko od nadležnih o novom odštetnom zahtjevu i njegovoj visini nije do sada obavijestio javnost.

Revizija donosi detalje ovog najvećeg tužbenog zahtjeva protiv RS-a u dosadašnjem njenom postojanju, kao i podjećanje na prvu i sve dopune tužbe slovenske elektroprivrede.

Naime, izgradnja TE Ugljevik finansirana je u omjeru 2/3 Elektroprivreda BiH i 1/3 slovenske Elektroprivrede, a u istom omjeru trebalo je da se finansira izgradnja bloka Ugljevik II, koja se odvijala putem tada novoosnovanog društva DP "Inžinjering", ali je obustavljena početkom 1992. godine zbog rata u BiH.

Kao rezultat ratnog perioda u BiH, slovenska Elektroprivreda nije imala nikakakv utjecaj na rad RiTE Ugljevik.

U toku 2006. slovenska Elektroprivreda stupila je u kontakt s Vladom Republike Srpske radi dogovora o reguliranju međusobnih odnosa i nastavku izgradnje bloka Ugljevik II.

Kako do dogovora nije došlo, 30. decembra 2009. "Elektrogospodarstvo Slovenije – razvoj in inženiring" d.o.o. Maribor, kao pravni sljedbenik slovenske Elektroprivrede, podnijelo je osnovnom sudu u Bijeljini tužbu protov RiTE Ugljevik za neisporučenu električnu energiju, kao i obračunate zatezne kamate na vrijednost neisporučene struje od 1995.godine, u ukupnom iznosu od 69.988.784 KM.

Okružni privredni sud u Bijeljini je pismom od 12.januara ove godine obavijestio RiTE Ugljevik o tužbi "Elektrogospodarstva Slovenije – razvoj in inženiring" Maribor, radi isplate novčanog potraživanja i isporuke struje i dostavio podnesak tužioca od 24.decembra 2011., u kome je preinačen tužbeni zahtjev sa stručnim mišljenjem.

Dopuna tužbenog zahtjeva sastoji se u tome da je RiTE Ugljevik dužan tužiocu isplatiti: 826.523.511 KM na ime sredstava uloženih u izgradnju RiTE Ugljevik, zatim 523.920.459 KM na ime naknade za gospodarenje udruženim sredstvima, te 65.950.700 KM na ime odštete zbog neisporučne električne energije od 1. januara 2005. do 30. septembra 2008.godine, sve zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od 1. oktobra 2008. do isplate.

Okružni privredni sud u Bijeljini se svojim rješenjem od 7.marta 2012. godine proglasio nenadležnim za postupanje u ovom predmetu, ukinuo provedene radnje i tužbu odbacio.

Međutim, slovenska kompanija "Elektrogospodarstvo Slovenije – razvoj in inženiring" Maribor je 16.marta ove godine podnijela tužbu Višem privrednom sudu u Banjoj Luci.

Nezavisna revizorska kuća "Deloitte" konstatira da do dana izdavanja ovog finansijskog izvještaja spor nije završen, a rukovodstvo RiTE Ugljevik smatra da oni neće biti izloženi materijalno značajnim potencijalnim gubicima po navedenom osnovu.