Privreda
7

Skupština Elektroprivrede izglasala povjerenje Nadzornom odboru

FENA
Na Skupštini Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH danas u Sarajevu izglasano je povjerenje dosadašnjim članovima Nadzornog odbora.

Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH tako će i dalje činiti predsjednik Enver Agić, Selvedin Subašić, Jakub Dinarević, Bahrudin Šarić, Fejsal Hrustanović i Davorin Korać.

Agić je po završetku Skupštine izjavio novinarima da su negativni trendovi i gubici u JP Elektroprivreda BiH zaustavljeni dolaskom ovog nadzornog odbora, koji je danas potvrđen, te da je u prvoj godini ostvarena dobit od 1,4 miliona KM, u 2012. oko sedam miliona KM, a za prvih šest mjeseci tekuće godine oko 22 miliona KM.

Naglasio je da je tome doprinijela i izuzetno povoljna hidrološka situacija u odnosu na 2012., koja je bila sušna.

"Likvidnost JP Elektroprivreda BiH je osigurana i kratkoročno i dugoročno", rekao je Agić.

Dodao je da bi naredne godine trebao biti pokrenut dugo očekivani investicioni ciklus i izgradnja novih elektroenergetskih objekata.

"Ulažemo napore i za izgradnju zamjenskog bloka 7 u TE Tuzla, što predstavlja najveću investiciju i teško je sa sigurnošću prognozirati njen početak", istakao je Agić.

Pojasnio je da je izbor ponuđača sveden na Hitachi Ltd. i jedan kineski konzorcij te da do kraja godine očekuje da odabir bude završen, što će morati odobriti Vlada i Parlament FBiH, jer se radi o najvažnijim projektima u posljednjih 40-ak godina.