Privreda
0

Skupština Elektroprivrede BiH usvojila trogodišnji plan preduzeća

FENA
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH
Početak gradnje novih proizvodnih objekata, modernizacija i prestrukturiranje rudnika i prestrukturiranje Elektroprivrede BiH (EPBiH), najvažniji su ciljevi predviđeni Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2014 - 2016 godina, koji je danas usvojen na Skupštini društva u Sarajevu.

Nakon prošle godine koja je za EPBiH bila rekordna, prije svega, u prihodima i proizvodnji, period od 2014. do 2016, kako je izjavio direktor EPBiH Elvedin Grabovica, treba da bude prvenstveno investicioni period, kao i period prestrukturiranja Elektroprivrede u skladu sa Zakonom o električnoj energiji.

U planu je pokretanje triju kapitalnih projekata - Blok 7 Termoelektrane "Tuzla", hidroelektrana Vranduk i vjetropark Podveležje.

"Kada je riječ o kapitalnim investicijama govorimo o nekih dvije milijarde KM koje su u našim planovima za ta tri velika projekta, uz sve ostalo što se smatra redovnim održavanjem i investicijama u distributivnu mrežu", naveo je Grabovica.

Predsjednik Nadzornog odbora EPBiH Enver Agić je ocijenio da su prošle poslovne godine ostvareni dobri rezultati, da je usvojeni trogodišnji plan realan, te da pred kompanijom u toku ove godine predstoje velike aktivnosti, uvažavajući odredbe Zakona o električnoj energiji.

Skupština JPEPBiH usvojila je i odluke o investicionim ulaganjima u nabavku i implementaciju integriranog informacionog sistema u zavisnim društvima- rudnicima - Breza, Zenica, Kakanj, Abid Lolić Bila, Đurđevik, Kreka i Gračanica Gornji Vakuf - Uskoplje.

"To će biti jedan od alata kako bi imali bolju komunikaciju, ostvarivali efikasniju kontrolu i bolje upravljanje nad cijelim Koncernom EPBiH", kazao je Grabovica, ukazujući na neophodnost ovakvih sistema.

Skupština je, također, usvojila izmjene i dopune odluka o dokapitalizaciji ulaganjem u rudnike Kreka, Đurđevik, Zenica i Abid Lolić Bila.

Upitan da li će biti poskupljenja električne energije, Grabovica je naglasio da od Elektroprivrede BiH neće biti pokrenut zahtjev za tarifnim postupkom, te da ove godine definitivno neće doći do poskupljenja električne energije.