Privreda
0

Sjednica VSTV-a BiH 17. i 18. juna u Sarajevu

FENA
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za naredna dva dana, 17. i 18. juna, zasjedanje u Sarajevu na kojem će, među ostalim, biti razmatran prijedlog zaključaka u vezi s godišnjim izvještajima ključnih pravosudnih institucija u BiH.

Radi se o izvještajima o radu za 2014. godinu koje su na prethodnoj sjednici VSTV-a BiH u Banjoj Luci, 27. maja, prezentirali predstavnici Suda i Tužiteljstva BiH, vrhovnih sudova FBiH i RS-a, tužiteljstava FBiH i RS-a, te Apelacionog suda i Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Članovi VSTV-a će se, kako je planirano, očitovati i o razlozima nerealiziranja planova u očekivanom obimu za prva četiri mjeseca ove godine u sklopu određenih okružnih, općinskih i osnovnih sudova.

Istovremeno, bit će riječi i o (ne)poštivanju uputstva za izradu planova za blagovremeno rješavanje sudskih predmeta.

Jedna od tačaka predloženog dnevnog reda odnosi se na razmatranje Memoranduma o saradnji između VSTV-a, Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Nizozemske i Sporazuma o saradnji između VSTV-a, Okružnog suda u Amsterdamu i Općinskog suda u Sarajevu (Projekat unapređenja efikasnosti pravosuđa).

U fokusu drugog dana zasjedanja bit će imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u BiH, kao i razmatranje prijedloga za produženje mandata.

Na dnevnom redu je i izrada studije o mogućim uzrocima korupcije u pravosuđu, te komentari na budžetske prijedloge sudova i tužiteljstava za narednu godinu.

Inače, i ova sjednica VSTV-a je, kao i dvije prethodne, otvorena za javnost, a što je uslijedilo nakon stupanja na snagu Izmjena i dopuna Poslovnika Vijeća.