Privreda
0

Sastanak Konstituence EBRD-a 2016. godine u Sarajevu

Klix.ba
Naredni godišnji sastanak zemlja članica Konstituence Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojoj pripada Bosna i Hercegovina, bit će održan u Sarajevu.

Tokom današnjeg sastanka koji se održava u Jerusalemu, u Izraelu, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), po ovlaštenju guvernera BiH u EBRD-u dr. Zlatka Lagumdžije, dr. Kemal Kozarić pozvao je guvernere i zamjenike guvernera pri EBRD-u da se naredne godine okupe u Sarajevu.

Sastanci Konstutuence zemalja EBRD-a se održavaju svake godine kao pripremni sastanci za godišnju skupštinu EBRD-a, a pored Bosne i Hercegovine, Konstituenci kojoj predsjedava Austrija, pripadaju Kipar, Malta, Izrael i Kazahstan.

Tokom prezentacije makroekonomskih podataka guverner Kozarić je rekao da je Bosna i Hercegovina, uprkos vrlo teškoj godini, uspjela da ostane u pozitivnoj zoni rasta BDP-a koji je za 2014. godinu iznosio 0,7%.

"Nažalost, serija negativnih događaja, posebno katastrofalne poplave koje su pogodile našu zemlju, primorale su nas da nekoliko puta mijenjamo projekcije naniže", rekao je guverner.

Ipak, prognoze CBBiH za 2015. godinu pokazuju očekivanja da će ova godina donijeti blagi ekonomski oporavak.

"Naša prognoza za 2015. godinu jeste rast BDP-a od 2,5%, dok EBRD čak predviđa i veći oporavak od 2,7%. Također, očekujemo rast industrijske proizvodnje od 5% i pad nezaposlenosti od 1,3%, jer je stopa nezaposlenosti od 27,5% najveći problem bh. ekonomije", rekao je guverner.

Jedan od bitnih elemenata ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine tokom posljednjih nekoliko godina je bilo učešće i međunarodnih finansijskih institucija, a EBRD važi za najvećeg institucionalnog investitora u BiH. Od 1996. godine, od kada EBRD radi u Bosni i Hercegovini, finansirano je 119 projekata u ukupnoj vrijednosti od 1,7 milijardi eura. Od tog iznosa, 46% je investirano u rekonstrukciju infrastrukture, 11% na investicije u energetske resurse, 14% na projekte u privredi, trgovini i poljoprivredi, a 29% na finansijske institucije.

"Ono što je posebno bitno napomenuti jeste to da je EBRD čvrsto ostao uz Bosnu i Hercegovinu i tokom globalne finansijske krize i da je nastavio podržavati projekte infrastukture, energetskog sektora i mala i srednja preduzeća u privatnom vlasništvu, te su predstavnici EBRD-a a obećali dalji partnerski odnos s BiH", naglasio je Kozarić, saopćeno je iz Centralne banke BiH.