Privreda
96

Šarović: Odahnuli smo jer je suspenzija mlijeka podigla tenzije

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas je zasjedao nadležni Komitet za veterinarstrvo i međunarodne odnose gdje je razmatrana žalba Hrvatske na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

Sjednici koja je završena oko 11 sati prisustvovali su svi predstavnici zemalja članica Evropske unije koje su zaključile da je BiH zaslužila biti vraćena na listu država kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

"Sada se vraćamo gdje smo bili prije 10-ak dana, a od sutra odluka Komisije stupa na snagu. Četiri naše mljekare mogu bez problema svoje mliječne proizvode plasirati u državama Evropske unije. Ovom odlukom smo odahnuli jer je ova suspenzija loše djelovala na poljoprivredni sektor, a podignute su i tenzije u javnosti. Nastavit ćemo ispunjavati uslove kako bismo mogli izvoziti neke zahtjevnije proizvode sa tzv. liste B", rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine BiH.

On je istakao da ne zna hoće li biti novih prepreka koje bi se mogle pojaviti u budućnosti, a koje bi se ticale odnosa BiH i EU.

"Nadam se da nećemo imati zapreka od bilo koje zemlje pa ni od susjedne Hrvatske sa kojom želimo dobre, kvalitetne i uspješne političke i ekonomske odnose. Mi smo naslonjeni jedni na druge i praktično smo jedni drugima najvažniji što se tiče robne razmjene", napomenuo je Šarović.

Prije dvije godine BiH je u EU izvozila 40.000.000 litara mlijeka i mliječnih proizvoda godišnje, a ministar Šarović se nada da će taj broj biti premašen.

Prvi kontingenti mlijeka i sira su spremni i za dan-dva će se prvo naći u trgovinama susjedne Hrvatske. Također, postoji mogućnost da se uz četiri mljekare koje od sutra izvoze u EU (Meggle Bihać, Milkos, Livno i Mlijekoprodukt) pojave druge kompanije koje će ispuniti uslove i svoje prozvode plasirati u EU.