Privreda
0

Sarajevski aerodrom u 2013. oborio rekord po broju putnika

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tokom 2013. godine Međunarodni aerodrom Sarajevo ostvario je mnoge pozitivne rezultate.

Aerodrom je dostigao rekordan broj putnika koji je za 15 posto veći u odnosu na broj iz 2012. godine.

Tokom 2013. godine broj putnika je iznosio 665.638, što je najveći broj putnika u historiji poslovanja ovog preduzeća.

"Godina 2013. ostat će zapisana u historiju Međunarodnog aerodroma Sarajevo kao jedna od najuspješnijih poslovnih godina u radu ovog preduzeća. Zahvaljujući zalaganju uprave i cjelokupnog kolektiva, ovo preduzeće uspješno je realizovalo visokozadane ciljeve s početka 2013. godine", rekao je direktor aerodroma Ivan Veličan.

Pored rekordnog broja putnika, na Sarajevskom aerodromu zabilježen je i porast broja aviooperacija. U 2013. realizovano je 5.512 aviooperacija, pa je tako zabilježen porast u odnosu na 2012. godinu od četiri posto.

U 2014. godini na aerodrom se očekuje dolazak aviokompanije Scandinavian Airlines System (SAD), koja je vodeći avioprevoznik u skandinavskim zemljama, te uvođenje direktne linije Germanwingsa Berlin-Sarajevo. Također, ponovo se vode pregovori sa najvećom low cost kompanijom u istočnoj Evropi, Wizz Air, koja iz BiH trenutno saobraća sa aerodroma u Tuzli.

U periodu trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu predviđa se povećanje broja čarter letova za tri posto, kao i povećanje broja redovnih linija. U skladu sa povećanjem broja letova planirana je i rekonstrukcija Terminala B u zoni dolazaka.

Osim uspješnog poslovanja, u 2013. godini aerodrom je nastavio i sa uspješnim provođenjem društvene prakse kroz stalnu brigu o lokalnoj zajednici, odgovornim odnosom prema zaštiti okoline, kao i kroz donacije i sponzorstva usmjerene u sportske, kutlurne i humanitarne svrhe.

Nakon što se djevojčica Belmina Ibrišević razboljela, te zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije mogla dobiti matični broj i pasoš, bosanskohercegovačka javnost digla se na noge. Usvajanjem privremene odluke o JMBG, Belmina je dobila pasoš, ali su nedostajala sredstva za njeno liječenje. Međunarodni aerodrom Sarajevo tada je, na zahtjev Ministarstva zdravstva Federacije BiH, obezbijedio avioprevoz djevojčici za Njemačku, a troškove puta je u potpunosti snosio sam aerodrom.

Niz godina aerodrom veliki značaj pridaje edukaciji svojih uposlenika. Prošle godine aerodrom je dobio i recertifikaciju po međunarodnim ISO standardima, pa je tako jedna od rijetkih kompanija u BiH čiji rad je prilagođen međunarodnim standardima.

"Uspješnu poslovnu godinu Aerodrom Sarajevo zaključio je uvođenjem nove linije na relaciji Moskva-Sarajevo, ruske aviokompanije Moskovia Airlines. Ambiciozne planove imamo i za 2014. godinu", rekao je Veličan.