Privreda
10

Sarajevo domaćin Drugog biznis foruma bh. dijaspore

FENA
Sarajevo će početkom augusta biti domaćin "Drugog biznis foruma bh. dijaspore - BHdiaFor 2014", čiji su organizatori Asocijacija "Naša perspektiva", koja je osnivač grupacije "BHdiaFor", Svjetski savez dijaspore BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Ciljevi ovog skupa su stimuliranje investicija članova zajednice dijaspore u BiH i poslovne saradnje između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlasnici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore.

"Nakon uspješno organiziranog 'Prvog biznis foruma s bh. dijasporom' koji je održan u augustu prošle godine u Prijedoru, s više od 300 istaknutih učesnika iz zemlje i inozemstva, ove godine se skup organizira u Sarajevu", rekao je za Agenciju Fena predsjedavajući Foruma "BhdiaFor 2014" Armin Alijagić.

Ističe da se dijaspora dosada dokazala kao bitan ulagač u svoju zemlju porijekla, i neke od najznačajnijih investicija u BiH realizirane su od, ili uz pomoć, članova zajednice dijaspore.

Pomoću ovih investicija, podvlači on, otvoreno je na stotine novih radnih mjesta, generirani su dodatni prihodi lokalnoj samoupravi i uvedene su nove tehnologije i novi načini poslovanja u lokalnim kompanijama. Neke od primjera dobre prakse su kompanije "Austronet" iz Prijedora, "Bontex" iz Maglaja, "Popovo Polje" iz Trebinja, "Zinkteknik" iz Mostara, "Prostor" iz Sarajeva i mnoge druge.

Globalno, procjenjuje se da 175 miliona osoba živi i radi izvan svoje zemlje rođenja. Primjera radi, novčane doznake koje ova grupa svake godine šalje svojim familijama i prijateljima ubjedljivo nadmašuju sveukupnu finansijsku podršku razvojnim zemljama u svijetu.

U 2013. godini novčane doznake su na globalnom nivou iznosile čak 404 milijarde dolara, dok se procjenjuje da članovi zajednice dijaspore imaju još dodatnih 500 milijardi dolara na svojim štednim računima.

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, van zemlje živi oko dva miliona osoba koje vode porijeklo iz BiH, što u odnosu na broj stanovnika u zemlji predstavlja jednu polovinu njene ukupne populacije.

Alijagić naglašava da je, osim brojnosti, dijaspora važna i zbog potencijalnog priliva finansijskog kapitala u zemlju. Dijaspora u zemlju šalje gotovo dvije milijarde američkih dolara godišnje što čini oko 13,4 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) BiH.

Ovo BiH, kaže, svrstava na peto mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka migranata u odnosu na BDP, i upravo ove doznake već godinama održavaju bh. ekonomiju.

"Iako je bh. dijaspora u proteklim godinama dokazala da je, na jedan ili drugi način, spremna dati svoj doprinos socio-ekonomskom razvoju BiH, razvojni potencijal za ovu grupu i dalje uglavnom ostaje neiskorišten", ustvrdio je Alijagić.

Stoga pojašnjava da je "Biznis forum bh. dijaspore - BhdiaFor" jedan od mehanizama pomoći migrantima da lakše doprinesu rastu i razvoju u BiH, a koji će intenzivirati protok resursa dijaspore prema BiH radi ubrzanja ekonomskog razvoja.

Na samom skupu, posebna pažnja će biti posvećena perspektivnim sektorima za ulaganje i ostvarivanje poslovne saradnje kao što su poljoprivreda, proizvodnja, energetika, outsourcing i turizam.

Glavni finansijer foruma, koji će biti održan 2. augusta, jeste Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, a skup podržava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Oxfam Italija i brojne druge vladine, nevladine te međunarodne organizacije.