Privreda
0

Sarajevo će u ljeto iduće godine dobiti novu i kompletnu Stupsku petlju

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevo bi u julu iduće godine trebalo dobiti novu i uređenu Stupsku petlju, potvrđeno je za Klix.ba u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo.

"Radovi su počeli početkom jula ove godine, a prema ugovorenoj dinamici radova rok završetka je 12 mjeseci", kazali su u Direkciji za naš portal.

"Planirana dinamika na natputnjaku je postignuta, izgrađena su dva srednja stuba i jedan obalni stub prema standardu te je urađen nasip na dijelu obalnog stuba. Također, otvoren je prostor za izgradnju dvije rasponske konstrukcije iznad zelene površine, a izvedeni su potporni zidovi na rampi C, proširena je saobraćajnica na lokaciji džamije u Baćićima sa pratećim zidovima i nasipom. Nadalje, izvodi se trup rampe C, kao i izmještanje instalacija. U završnoj je fazi montaža pješačke pasarele, koja će osigurati sigurnost pješaka i brzi protok saobraćaja na gradskoj longitudinali", rekao je direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj.

Ugovorena vrijednost radova je 10,86 miliona eura, a izvođači su domaće firme Euro-Asfalt i ŽGP. Riječ je o prvoj fazi radova na XII transverzali, koja se proteže od entitetske granice na Dobrinji, preko Rajlovca do Vogošćanske petlje. Ovim radovima će biti obuhvaćena trasa od 900 metara.

Direktor Zolj je još ranije rekao da na Stupskoj petlji grade još dvije saobraćajne trake i jedan vijadukt.

"Sada imamo jedan vijadukt i gradimo još jedan pored, tako da ćemo imati dvije trake za jedan smjer za pravac Briješće - Trnovo i dvije saobraćajne trake iz pravca aerodroma prema Briješću. Gradit će se i dvije rampe, i to rampa kod terminala na Stupu i druga rampa koja će omogućiti brži saobraćaj iz pravca aerodroma prema gradu, čime će se ubrzati saobraćaj na Stupskoj petlji", rekao je ranije Zolj.

Kako je ocijenio, najvažniji dio radova je izgradnja dva pješačka pothodnika ispod petlje, s pokretnim stepenicima u dužini od oko 115 metara, s izlazima na tramvajska stajališta i vezama desne i lijeve strane gradske longitudinale. Radit će se i četiri potputnjaka u dužini od 200 metara. Kredit za realizaciju ovog projekta dala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).