Privreda
91

Saradnja Vlade KS i BBI banke za povoljnije kredite malim i srednjim preduzećima

FENA
Zajedničkim naporima Bosna Bank International (BBI) i Kantona Sarajevo – Ministarstva privrede - uspostavljena je povoljna finansijska linija za privredne subjekte registrovane na području Kantona.

Tim povodom dr. Muharem Šabić, ministar Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Amer Bukvić direktor BBI banke potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji. Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 1,89 posto.

Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu većem od 40 miliona KM (40.890.000,00 KM) dok će na nivou 2016. godine za subvenciju dijela profitne marže od tri posto Ministarstvo privrede KS obezbjediti iznos od skoro dva miliona KM (1.930.000,00 KM).

"Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do jedan milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od visine kreditnog zahtjeva od 36 do 84 mjeseci. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna kreditna sredstva imaju proizvodne a posebno izvozno orijentisane djelatnosti", istakao je ministar Muharem Šabić.

Prema njegovim riječima, pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede i Javnim pozivom.

Objasnio je da se izbor krajnjih korisnika vrši na osnovu kriterija iz Javnog poziva i na osnovu razvojnih programa/projekata koji omogućavaju stvaranje stimulativnog poslovnog ambijenta za nastanak novih i razvoj postojećih privrednih subjekata i otvaranje novih radnih mjesta.

"U doba teške ekonomske situacije i visoke nezaposlenosti BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi. Finansijska linija koju realiziramo u saradnji sa Kantonom Sarajevo je dobar model kako se može pokrenuti privreda u BiH. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Kantona Sarajevo kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

Osim kroz različite finansijske linije BBI banka nastoji da putem Sarajevo Business Foruma domaćim privrednicima pomogne u pronalasku tržišta i na taj način ojača ekonomiju naše zemlje.